Familiile celor 9 oameni morţi în microbuzul căzut în râul Bistriţa primesc ajutoare de la Guvern

Familiile celor 9 persoane decedate în accidentul produs în noaptea de miercuri spre joi în localitatea Viişoara din judeţul Neamţ vor beneficia de ajutoare de urgenţă din partea Guvernului, a anunţat, joi, prefectul Daniela Soroceanu.

05 apr. 2018, 16:24
Familiile celor 9 oameni morţi în microbuzul căzut în râul Bistriţa primesc ajutoare de la Guvern

Inspectorii de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) vor efectua, în perioada imediat următoare, anchete sociale la domiciliile familiilor victimelor, urmând ca, ulterior, Guvernul să acorde ajutoarele de urgenţă.

„Am luat legătura cu reprezentanţii AJPIS pentru a vedea dacă există posibilitatea de ajutorare în astfel de situaţii şi se vor face anchete sociale acolo unde au rămas supravieţuitori. Lucrul acesta se va întâmpla şi se vor acorda ajutoare financiare conform legii”, a afirmat Soroceanu, potrivit Agerpres.

Prefectul de Neamţ susţine că a cerut, de asemenea, să se ia legătura cu primarii din localităţile din care provin cele nouă persoane pentru sprijinirea familiilor acestora în vederea înmormântării.

Din cei nouă bărbaţi decedaţi, doi sunt tată şi fiu, respectiv Dan Bleambă şi Denis Bleambă, din localitatea Făurei. La rândul său, singurul supravieţuitor al accidentului, Ionuţ Vîrlan se afla în maşină alături de fratele său, Ştefan Vîrlan, ambii din Podoleni.

Nouă oameni au murit în județul Neamț după ce microbuzul în care se aflau a căzut în râul Bistrița. În maşină erau în total 10 persoane. Un tânăr în vârstă de 21 de ani a supravieţuit. Toţi erau muncitori şi se întorceau acasă de la Arad pentru a petrece Paştele alături de familie. Microbuzul care îi transporta era unul de marfă, dar modificat ilegal pentru transport persoane.

Accidentul a fost surprins de o cameră de supraveghere din zonă.

Muncitorii mai aveau doar 20 de kilometri până la destinaţie. La un moment dat, şoferul maşinii a pierdut controlul volanului pe un pod, a lovit parapetul de pe marginea drumului şi a ajuns direct în râu. 

Şoferul unui alt microbuz care se afla în spate a văzut întreaga scenă şi a sunat imediat la 112. A fost activat planul roşu de intervenţie. Peste 40 de pompieri, scafandri, dar şi mai multe ambulanţe au ajuns la faţa locului.

Salvatorii au găsit prima dată un bărbat agăţat de microbuz. Medicii au început manevrele de resuscitare însă fără rezultat. După două ore, pompierii au reuşit să scoată maşina din apă. Înăuntru se aflau alţi şase bărbaţi, toţi morţi.

Alte două persoane au fost găsite după câteva ore de căutări. Un singur tânăr a reușit să se salveze. Acesta stătea pe locul dreapta din față și a ieşit din microbuz, pe geam. Apoi, a înotat până la mal. 

Singurul supraviețuitor al cumplitului accident din Neamț, în care şi-au pierdut viaţa nouă persoane, a povestit că dormea în momentul când s-a produs accidentul.

Poliţiştii susţin că în maşina căzută în râul Bistriţa se aflau persoane cu vârste cuprinse între 17 şi 45 de ani. Accidentul este anchetat de poliţişti, care au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. 

Mama a doi tineri aflaţi în microbuzul care a căzut în râul Bistriţa: Lucrau la negru. Au plecat să facă şi ei un ban