Familiile de romi din nordul Franţei, ameninţate cu expulzarea

Familiile de romi instalate pe un teren privat în comuna Croix din nordul Franţei riscă în orice moment expulzarea, după ce autorităţile franceze au evacuat, miercuri, cea mai mare tabără de romi din zona metropolitană Lille, relatează France 24.

RomaniaTV.net
21 sept. 2013, 08:40
Familiile de romi din nordul Franţei, ameninţate cu expulzarea

Cele circa 230 de persoane, potrivit prefecturii departamentului Nord, instalate pe respectivul teren privat sunt ameninţate cu expulzarea, pe baza unei decizii a instanţei, informează Agerpres. Autorităţile franceze au finalizat miercuri, după mai multe etape, evacuarea completă a unei tabere de romi de la sud de Lille, care găzduia până la 750 de persoane.

Mai multe persoane din tabăra de la Croix sunt obligate să părăsească teritoriul francez în interval de 30 de zile.

„Acest loc este catastrofal, este un teren poluat şi înconjurat de uzine vechi care afectează grav sănătatea oamenilor. Un copil de 8 ani a murit în urmă cu 15 zile”, subliniază Régis Cauche, primarul din Croix şi membru al UMP (conservatori).

„Trebuie creată o solidaritate rezonabilă pentru a primi aceste persoane”, a spus el, insistând asupra „urgenţei” de a evacua tabăra, prevăzută a avea loc în curând, potrivit angajamentului prefectului de Nord, care nu a comunicat totuşi, după o reuniune de vineri, şi data expulzărilor.

„Închidem o tabără la Lille şi se deschide o alta la Croix. Apoi o închidem pe cea de la Croix şi o să se deschidă o a treia în altă parte”, a spus Bruno Mattei, membru al asociaţiei Solidarité Roms. În opinia sa, expulzările „fără propunere de relocare sunt contrare valorilor fundamentale” ale Franţei.