Fără benzinării în pieţe publice, pe spaţii verzi şi în Centrul Istoric al Capitalei

Benzinăriile nu vor putea fi amplasate în pieţe publice, pe spaţii verzi sau în zona Centrului Istoric, potrivit unor modificări asupra regulamentulului de amplasare a staţiilor de distribuţie a carburanţilor pentru alimentarea autovehiculelor în municipiul Bucureşti, aprobate marţi de CGMB.

RomaniaTV.net
30 ian. 2013, 06:54
Fără benzinării în pieţe publice, pe spaţii verzi şi în Centrul Istoric al Capitalei

Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotărâre aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), sunt aduse două modificări regulamentulului de amplasare a staţiilor de distribuţie a carburanţilor pentru alimentarea autovehiculelor în municipiul Bucureşti, votat anul trecut.

„Astfel, pentru evitarea necesităţii modificării regulamentului ori de câte ori este modificat normativul de proiectare, vor fi luate în considerare distanţele în vigoare la data solicitării de amplasare a unei noi staţii de distribuţie carburanţi”, se precizează, despre prima modificare, în raportul de specialitate al proiectului.

Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a explicat, pentru Mediafax, că s-a procedat astfel la modificarea regulamentului cu o sintagmă generală. Scopul este acela de a nu mai aduce modificări documentului ori de câte ori se fac schimbări în normativul de proiectare.

Pătraşcu a mai precizat că la elaborarea regulamentului s-a ţinut cont de decizia Consiliului Concurenţei, dar s-au purtat totodată discuţii cu reprezentanţii lanţurilor de benzinării.

Cea de-a doua modificare adusă regulamentului este reprezentată de înlocuirea sintagmei „zona Bucureşti 2000” ca interdicţie de amplasare, cu prevederea care interzice amplasarea staţiilor de distribuţie a carburanţilor în pieţe publice, pe spaţii verzi (pădure, parcuri, grădini, scuaruri) existente sau propuse şi aprobate conform PUG, PUZ, precum şi în zona Centrului Istoric.

La începutul lunii iulie 2010, Consiliului Concurenţei a stabilit că interdicţia impusă în 2004 de CGMB privind construirea de benzinării în zona centrală a Capitalei încalcă Legea concurenţei, după ce instituţia a finalizat o investigaţie începută în 2006.

„Hotărârea Consiliului General de a interzice construirea unor noi benzinării în anumite zone din Bucureşti constituie o barieră la intrarea pe piaţa comercializării cu amănuntul a carburanţilor. În acest fel, în aceste zone vor fi mai puţini operatori, consumatorul beneficiind de o ofertă redusă de produse şi servicii”, declara atunci preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Urmare a deciziei din 2010, consilierii municipali au aprobat, la sfârşitul lunii august a anului trecut, hotărârea nr.120/30.08.2012 privind „Regulamentul – Regimul de amplasare a staţiilor de distribuţie a carburanţilor pentru alimentarea autovehiculelor în municipiul Bucureşti” prin care s-au stabilit criteriile şi zonele deamplasare a staţiilor de distribuţie a carburanţilor pentru alimentarea autoturismelor.

Legea concurenţei interzice orice acţiuni ale organelor administraţiei publice centrale sau locale, având ca obiect sau putând avea ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei.

De asemenea, pentru a se asigura că decizia Consiliul Concurenţei va fi respectată de către CGMB, autoritatea pentru Concurenţă a solicitat atunci intervenţia instituţiei prefectului, în calitate de reprezentant al Guvernului.