Fără festivităţi de premiere la final de an în şcoli! „Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public”

O profesoară din Bacău propune să se renunțe la festivităţile de premiere publică a elevilor cu rezultate bune la învăţătură, la finalul anului școlar. "Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public", susţine cadrul didactic.

13 iun. 2022, 12:28
Fără festivităţi de premiere la final de an în şcoli! „Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public”

O profesoară din Bacău a lansat o petiție în care cere eliminarea premierii publice a elevilor la final de an școlar. Dascălul este de părere că renunțarea la această practică ar însemna respectarea „dreptului la intimitate al copilului”.

„Numele meu este Ana-Nela Popoveniuc și sunt profesor doctor la Școala Gimnazială ,, Ion Creangă” din Bacău. Această petiție este creată în nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat că le are asupra elevilor premierea în cadru festiv a celor cu rezultate bune, făcându-le publice mediile, scoțându-i în evidență și separâdu-i în acest fel de colegii lor, dar și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, care sunt puși în antiteză, în mod fățiș, cu cei premiați.

Citeşte şi: Schimbări majore în structura noului an şcolar. Câte vacanțe și zile libere vor avea elevii în anul şcolar 2022-2023

Susțin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu.

Școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educație. Elevii să fie premiați pentru reușite la olimpiade și concursuri și nu la absolvirea unui an școlar, în fața tuturor. Ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducând către invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârsta mică și adolescenți.

Consider transmiterea publică a mediilor și a rezultatelor obținute de elev, fără a fi nevoie de acordul părintelui sau tutorelui, o încălcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emoțional pentru copil”, a scris profesoara.

Citeşte şi: Monica Anisie se laudă pe Facebook cu mediile elevilor din clasa la care e dirigintă