Fără pizza, gogoşi, sucuri şi cafea pe o rază de 500 m lângă şcoli

​​​​​​​Mai multe cofetării, patiserii și fast-food-uri ar putea rămâne fără clienți, ca urmare a noilor reguli stabilite de Ministerul Sănătății în ceea ce privește igiena în școli și în zonele adiacente spațiilor în care sunt educați copiii.
Filip Stan
16 mai 2024, 20:20
Fără pizza, gogoşi, sucuri şi cafea pe o rază de 500 m lângă şcoli

Vânzarea către minori a cafelei și băuturilor energizante, precum și a alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor – printre care se regăsesc și prăjiturile, produsele de patiserie, chipsurile, biscuiții, sucurile, cartofii prăjiți, pizza și hamburgerii -, va fi interzisă pe o rază de 500 de metri pe străzile de acces către grădiniţe, şcoli, licee, after-school-uri, şcoli profesionale, palate ale copiilor și cluburile sportive şcolare, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică pe site-ul instituției. Documentul introduce, de asemenea, noi prevederi privind instruirea profesorilor, dimensiunile băncilor școlare, precum și noi obligații pentru școli referitoare la greutatea ghiozdanelor elevilor.

Prin proiectul de ordin pus marți în transparență decizională, Ministerul Sănătății introduce noi reglementări în Normele de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, stabilite prin Ordinul nr. 1456/2020.

Vouchere de vacanţă 2024. Primii bugetari care îşi fac concediul cu 1.600 de lei gratis de la stat

O primă măsură vizează limitarea accesului copiilor și adolescenților la produse care au un impact negativ asupra sănătății minorilor. Astfel, nu doar în școli, ci și în proximitatea unităților de învățământ preuniversitar se instituie zone restricționate, în care va fi interzisă comercializarea către elevi a alimentelor nesănătoase, băuturilor energizante, cafelei și altor produse nepotrivite pentru minori.

Astfel, pe lista produselor interzise la vânzare în incinta unităților de învățământ preșcolar, pe lângă băuturile alcoolice, energizante, cafea, substanţe psihoactive și produselor de tutun, vor fi introduse și o serie de produse alimentare considerate junk-food, cuprinse într-o listă de „alimente nerecomandate preșcolarilor și școlarilor”.

De asemenea, „pe strada de acces a copiilor și tinerilor în unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, cu excepția unităților de învățământ universitar, pe o rază de 500 m, este interzisă comercializarea către minori a alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor conținute în lista prevăzută la art.9 litera a) din Legea nr 123/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, a băuturilor energizante, a cafelei și a altor produse interzise minorilor, conform legislației în vigoare, de către unitățile autorizate să comercializeze produse alimentare”, prevede noul ordin, pus în dezbatere de Ministerul Sănătății.

Care sunt alimentele și băuturile interzise
Conform legislației în vigoare, pe lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, se regăsesc alimentele cu conţinut mare de: zaharuri (prăjituri, bomboane, acadele etc.), grăsimi (hamburger, pizza, produse de tip patiserie, brânză topită, maioneze, margarină, mezeluri grase, cartofi prăjiţi și alte alimente preparate prin prăjire), sare (chipsuri, biscuiți, covrigei, sticksuri, snacksuri, alune și semințe sărate), precum și alimente vrac, sendvişuri neambalate și „orice tip de băuturi răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate”.

Practic, nici sucurile naturale nu vor mai putea fi vândute minorilor în apropierea școlilor. Mai mult, toate alimentele și băuturile de mai sus nu vor mai putea fi comercializate pentru minori nici în proximitatea altor spații în care se desfășoară activități educative și recreative pentru copii.

Concret, pe lista unităţilor pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor care vor intra sub incidența noilor reguli se află: creşele, grădiniţele, şcolile, liceele și colegiile, şcolile profesionale, palatele şi cluburile copiilor, cluburile sportive şcolare, ateliere de creaţie, servicii de îngrijire a copiilor pe timp de zi, cu sau fără semiinternat de tipul „after school”, „babysitting”, „baby-parking”, centre de vacanţă şi alte unităţi publice sau private de tipul centrelor educaţionale.

Minorii, interzis la cumpărat băuturi energizante. Amenzi colosale pentru magazinele care nu respectă legea

Noile reglementări prevăd, de asemenea, ca spațiile destinate antepreșcolari și preșcolari să fie amplasate la parter și etajul 1, iar sălile de clasă pentru învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional să poată fi amplasate și la etajele superioare ale clădirilor.

Patru tipuri de bănci
Noul act normativ introduce, de asemenea, noi reguli în ceea ce privește dimensiunile băncilor școlare, precum și noi obligații pentru unitățile de învățământ referitoare la greutatea și forma ghiozdanelor elevilor.

Astfel, legat de dimensiunile băncilor, conform noilor reglementări vor exista doar patru mărimi de bănci (față de opt, cât sunt în prezent), iar fiecare sală de clasă sau de curs „va fi dotată cu bănci cu mărime reglabilă atât a înălţimii pupitrului, cât şi a înălţimii scaunului sau cu trei mărimi de bănci din cele 4 mărimi existente”.

„În cazul mobilierului școlar tip masă și scaun individuale, acesta poate fi așezat în diferite structuri: cerc, semicerc, grupuri, astfel încât toți copiii să aibă vizibilitate la tablă”, conform documentului.

Măsuri pentru reducerea greutății ghiozdanelor
Potrivit normelor actuale, greutatea ghiozdanului nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului, regula fiind valabilă la toate ciclurile de învăţământ. Noile reglementări, însă, stabilesc și unele obligații pentru unitățile de învățământ, astfel încât copiii să nu mai care în spate, zilnic, toate cărțile, caietele și materialele auxiliare.

Mai exact, „conducerea unității de învățământ are obligația de a lua măsuri în vederea reducerii greutății ghiozdanelor elevilor”.

„Vor fi luate măsuri ce pot consta în: asigurarea unor dulapuri individuale pentru elevi, organizarea activităților de învățare, asigurarea unor spații pentru activități de efectuare a temelor după ore, educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului”, se precizează în proiect de ordin al MS, citat de jurnalul.ro

Totodată, elevii din ciclul primar și gimnazial trebuie să folosească doar ghiozdane de spate cu faţa posterioară întărită și cu bretele late, care sunt purtate pe ambii umeri și compartimentate, „pentru a asigura distribuția simetrică a greutății” și a evita, astfel, deformările la nivelul coloanei vertebrale.

OMS_modif._OMS_1456_-_07.05.2024_-_FINAL

Dascălii, instruiți să acorde primul ajutor

O nouă măsură, pe care vor trebui să o pună în aplicare toți profesorii, învățătorii și educatorii, este să învețe să acorde primul ajutor – o reglementare mai mult decât binevenită, având în vedere că acum aproximativ 4 luni o fetiță de un an și jumătate a murit după ce s-a înecat cu o bucată de măr la o grădiniță din Oradea.

„Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate. Personalul care a asigurat instruirea personalului didactic va întocmi un proces-verbal care să ateste instruirea și care va fi contrasemnat și de personalul didactic instruit”, conform documentului.

Referat de evaluare pentru autorizarea sanitară

O altă reglementare vizează obligativitatea obținerii autorizației sanitare de funcționare pentru toate unitățile de învățământ, indiferent de forma de proprietate, precum și procedura pentru obținerea acesteia.

„Unităţile de învăţământ antepreşcolar, preşcolar, şcolar şi universitar solicită autorizarea sanitară, care se eliberează în baza referatului de evaluare” nou introdus în normele igienico-sanitare.

Totodată, sunt aduse câteva modificări în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale în unitățile de învățământ.

„Acolo unde nu există cabinete medicale şi stomatologice în creșe, grădiniţe şi şcoli, până în anul 2030, asistenţa medicală a copiilor şi tinerilor se realizează prin medicii de familie/medicină generală şi medicii stomatologi din localităţile respective sau din localităţile apropiate şi asistenţii medicali ai acestora, prin încheierea de contracte de prestări de servicii prin UAT-uri”, stipulează noul ordin elaborat de Ministerul Sănătății.

Spynews
Xtra Night Show. Gabi Bădălău și iubita lui, Daria, interviu la dublu! Ce spune rusoaica sexy despre afacerist / VIDEO
Bzi.ro
Cum a slăbit Florin Busuioc după ce a fost la un pas de moarte: „Nu mă mai duc la borcanul cu ciocolată la 2 noaptea!”
Fanatik.ro
Șase zodii sunt favorizate de astre de pe 30 iunie până la finalul verii. Se întoarce roata norocului, bogății, relații noi și multe oportunități pentru acești nativi
Capital.ro
Îți anulează permisul de conducere. Legea care nu iartă șoferii din România
Playtech.ro
Vedeta care a ieșit FĂRĂ PANTALONI pe ea! Imaginile de aseară o arată aproape goală, ce să mai... VIDEO
DailyBusiness
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Adevarul
Ce este de fapt sistemul PATRIOT, donat de România Ucrainei. Producerea lui implică costuri uriașe, dar eficiența ar fi pe măsură
Spynews
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu vrea să facă pace cu Claudia Pătrășcanu! Cine ar fi fost vinovat de acest conflict: ”Regret...” / VIDEO
Spynews
Xtra Night Show. Petrecere de fițe în showbiz! Cristina Spătar și-a sărbătorit ziua de naștere la restaurantul lui Adrian Minune: ”A fost superb” / VIDEO
Evz.ro
Marian Drăgulescu revine pe micile ecrane: „În mine se dă o adevărată luptă”
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
wowbiz.ro
Irina Columbeanu muncește la 17 ani pentru a-i trimite bani de azil tatălui ei, după ce fostul milionar a pierdut tot!
Cancan.ro
I-am surprins împreună😲 Primele imagini cu Carmen Grebenișan și noul iubit!
Playsport.ro
INCREDIBIL! De ce s-au despărțit, de fapt, Delia și Edi Iordănescu chiar înainte de nuntă
kanald.ro
Echipa națională a României a plecat vineri dimineață spre Koln pentru a înfrunta Belgia la EURO 2024, iar suporterii vor defila într-o paradă înainte de meci
Capital.ro
Nu te vom uita! Românii își iau adio de la MARELE ACTOR: Cu inima frântă!
StirileBZI
Se dau bilete gratuite de tratament în 2024! Cine beneficiază de acestea
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Spania se califică în optimile de finală la EURO 2024 după victoria împotriva Italiei
MediaFlux
700 de lei ÎN PLUS pe lângă pensie. Un nou ajutor financiar pentru anumiți pensionari
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?