Vouchere de vacanţă 2024. Primii bugetari care îşi fac concediul cu 1.600 de lei gratis de la stat

Vouchere de vacanță 2024. Acestea vor fi acordate în acest an după noi reguli care au intrat în vigoare începând cu prima zi a anului 2024. Beneficiarii trebuie să știe că au intervenit schimbări importante cu privire la aceste beneficii acordate de stat. Primii care au cardurile alimentate sunt angajaţii din învăţământ.
Filip Stan
16 mai 2024, 19:09
Vouchere de vacanţă 2024. Primii bugetari care îşi fac concediul cu 1.600 de lei gratis de la stat

Vouchere de vacanţă 2024. De la 1 ianuarie au intrat în vigoare noi reguli cu privire la acordarea acestor beneficii. În primul rând, a fost majorată valoarea pentru voucherele de vacanță. Acestea au crescut de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an Valoarea voucherele de vacanță este de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ, pentru anul 2024, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024. Primesc aceste vouchere cei care au salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru.

Concret, ordinul modifică anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026, anunţă edupedu.ro

După alineatul (6) al articolului 3, se introduc două noi alineate, alin.(7) si (8) cu următorul cuprins:

“(7) Pentru personalul din sistemul de învăţământ se acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.
BD la munte şi la mare! Fraudă cu vouchere de vacanţă orchestrată chiar de poliţişti

(8) Pentru personalul din sistemul de învăţământ în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază.”

Profesorii angajați pe mai mult de o normă

La articolul 4, alineatul (5) se modifică si va avea următorul cuprins: ”(5) Personalul angajat cu mai mult de o normă/post beneficiază de vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 de lei/an, în condiţiile prezentului articol.”

Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării

La articolul 10, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.”

La articolul 10, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate şi impozitului în luna următoare restituirii.”

Ordinul de ministru poate fi consultat mai jos:

Vouchere de vacanţă 2024. Adrian Negrescu crede că trebuie regândite: „Statul nu-şi mai permite să le acorde, din 2025 vor fi eliminate”

Vouchere de vacanţă 2024. Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit despre voucherele de vacantață care, în opinia lui, au distorsionat economia, au generat o discriminare și, prin urmare, trebuie regândite, inclusiv pentru ca hotelierii să nu mai umfle prețurile de cazare.

”Voucherele de vacanță au ajutat industria HORECA în trecut, și-au atins scopul, dar a sosit momentul să fie eliminate sau regândite. De ce? Pentru că, în primul rând, statul nu își mai permite să le acorde, având în vedere deficitul uriaș cu care se confruntă. Pe de altă parte, voucherele de vacanță au distorsionat economia, concurența în domeniu, au dat peste cap ofertele hoteliere și au facilitat accesul discreționar la cazare”, a spus analistul Adrian Negrescu pentru DCBusiness.

Și a explicat: ”Au distorsionat economia, pentru că au eliminat, practic, concurența în materie de prețuri și servicii. Operatorii din sectorul de turism au crescut prețurile pînă la limita maximă a voucherelor, pentru a exploata cât mai mult banii statului, astfel că tarifele de cazare au ajuns să fie cele mai mari din regiune.

Astfel, o vacanță în România, la un hotel de 4 stele, a ajuns să coste mai mult decât în Grecia, Turcia, Bulgaria dar și Franța, Italia și Spania. Pentru cei care nu au acces la vouchere, a devenit practic imposibil financiar să mai meargă în vacanță la munte sau la mare, în sezon, motiv pentru care tot mai mulți au ales străinătatea”, a punctat analistul.

Vouchere de vacanţă 2024.  Adrian Negrescu a subliniat că această politică a voucherelor de vacanță a blocat, practic, ”locurile de cazare din România pentru bugetari, având în vedere că numărul beneficiarilor depășește un milion”. În opinia analistului, s-a creat ”o discriminare evidentă între cei care primesc și cei care nu primesc vouchere de la stat. Statul iși trimite unii cetățeni în vacanță pe bani publici, pe ceilalți îi ignoră și îi stoarce de bani”, a concluzionat analistul.

În plus, a adăugat el, ”voucherele de vacanță, chiar dacă au alimentat cu larghețe conturile hotelierilor, au redus concurența în domeniu. Cu rezervările umplute de cei cu vouchere, hotelierii s-au relaxat, n-au mai făcut investiții și s-au focusat doar pe asigurarea condițiilor minime pentru a-i satisface pe cei veniți pe gratis în vacanță.

Așa am ajuns să avem hoteluri de calitate pe care să le numeri pe degete, am ajuns ca ofertele hoteliere din România să rămână, în marea lor majoritate, la nivel de cazare și mic dejun. Nu s-a mai investit în modernizare, în facilitățile de masă, în restaurante, în distracție și atracții turistice pentru simplul motiv că aceste cheltuieli nu sunt acoperite de vouchere.

Voucherele de vacanță au mai generat o mare problemă. România a pierdut net concurența cu operatorii hotelieri din Bulgaria, Grecia, Turcia si Egipt. Am ajuns ca turiștii străini de pe Litoral, de exemplu, să fie tot mai puțini, în condițiile în care, în sezon estival, majoritatea locurilor de cazare sunt blocate. Iar turiștii străini vin să consume, să se distreze, să cheltuiască bani etc.

La cum arată deficitul bugetar în perspectiva următorilor ani, România nu își mai permite să asigure vacanțe gratuite pentru peste 1 milion de oameni. Dacă nu se vor găsi bani, probabil din 2025 vor fi eliminate.

Pe de altă parte, cred că o soluție intermediară ar fi transformarea acestora într-un instrument de stimulare a consumului. Statul ar trebui să regândească mecanismul voucherelor de vacanță în sensul de a obliga beneficiarii să contribuie din fonduri proprii la oferta de cazare, cu un 20-30% din valoarea vacanței. În acest fel, povara financiară a statului ar scădea. În plus, cred că voucherele ar trebui acordate exclusiv pentru cazare, fără servicii de masă, obligând astfel atât hotelierii să investească în oferte optime de masă.

Și, poate cel mai important,  dacă tot se plâng hotelierii de pe litoral, de exemplu, că sezonul în România este foarte scurt și astfel trebuie să crească tarifele, aș limita voucherele de vacanță la extrasezon, extinzând astfel funcționarea hotelurilor și asigurându-le un venit nesperat”, a estimat analistul financiar Adrian Negrescu.

Vouchere de vacanţă 2024. Schimbare importantă pentru milioane de români

Vouchere de vacanţă 2024. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni, 11 martie, un proiect de lege prin care se instituie posibilitatea de a se emite şi utiliza bilete de valoare şi vouchere de vacanţă pe suport electronic virtual.

În sensul prezentei legi, prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni cu biletele de valoare. Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora şi valoarea lor, acolo unde este cazul, precum şi unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual. La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente şi emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă„, stipulează proiectul.

Vouchere de vacanță 2024. Ce se întâmplă cu cei care lucrează part-time sau cu ora

Potrivit acestui act normativ, voucherul de vacanţă este atât cel emis pe suport de hârtie, cât şi voucherul de vacanţă pe suport electronic.

„Prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni de plată. Voucherul de vacanţă pe suport electronic poate fi utilizat inclusiv pentru plata online. Angajatorul stabileşte, cu respectarea dispoziţiilor alin. (24), modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă, respectiv pe suport hârtie sau pe suport electronic. La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea voucherelor de vacanţă exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente emiterea dispozitivului fizic al voucherului de vacanţă, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă”, prevede legea. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Vouchere de vacanţă 2024. Schimbare majoră pentru bugetari, cine mai primeşte şi de când se alimentează cardurile cu suma mărită

Vouchere de vacanţă 2024. Acest beneficiu suplimentar nu-l vor primi toţi bugetarii în acest an. Potrivit legii 296/2023, începând cu anul 2024, de voucherele de vacanţă vor avea parte doar anumiţi angajați, care nu depăşesc plafonul stabilit de ordonanţa trenuleţ. Această măsură va fi menținută cel puțin până în 2026. Astfel, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, bugetarii vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei, în loc de 1.450 de lei, cum s-au acordat până acum conform cu OUG nr.8/2009.

Senatul României a adoptat propunerea prin care și angajații din mediul privat vor beneficia de voucherele de vacanță la fel cu cei de la stat. Aşadar, peste 4 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță. Acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii, spune economiştii.

Vouchere sociale pentru mai mulţi români. Când intră banii pe carduri, anunţ făcut de Adrian Câciu

Inițiatorii proiectului arătau în prima formă a proiectului că efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, şi între 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Voucherele de vacanţă sunt oferite de obicei în perioada verii, mai ales în lunile iulie și august, când majoritatea angajaţilor şi-au planificat concediile. Dar nu există o regulă generală în acest sens, fiecare companie stabilindu-și propria strategie internă.

De exemplu, unele instituţii aleg să le acorde aceste ticuete în apropierea sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia unor evenimente importante la nivel de companie, de exemplu aniversarea firmei. Dar marea majoritate le acordă pentru vacanţa de vară a angajaţilor.

Voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an

Voucherele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.

Vouchere de vacanţă 2024, decontate şi pentru transport şi mese

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Vouchere de vacanţă 2024. Vestea anului pentru angajaţii din privat. Beneficiul extrasalarial de 1.600 de lei!

Voucherele de vacanţă  se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete.

Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie ştiut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Voucherele de vacanţă  au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care îți sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul tău lunar.

Spynews
Știrile Antena Stars. De ce a refuzat Alex Bodi 1 milion de dolari. A rămas uimit când a aflat ce i s-a oferit, dar nu a putut să accepte: ”Nu am vrut” / VIDEO
Bzi.ro
Câți bani a luat Babasha la concertul Coldplay? „Vă jur cu mâna pe inimă!“
Fanatik.ro
Zboruri Wizz Air, mutate de pe aeroportul Otopeni pe Băneasa. Lista rutelor afectate de modificare
Capital.ro
Regulă pentru românii care au aer condiționat. Toată lumea trebuie să facă asta
Playtech.ro
Noua CUCERIRE a lui Bădălău e PERFECTĂ: Cum arată în COSTUM DE BAIE! Bianca Drăgușanu e istorie
DailyBusiness
Ai planuri pentru zilele următoare? Un val de aer cald topește tot în cale!
Adevarul
Cine este Mark Rutte, zis și „Teflon Mark“, viitorul șef al NATO. Știe să vorbească pe limba lui Trump
Spynews
Dezastru la un pelerinaj. Peste 550 de persoane au murit. Temperaturile de 51 de grade Celsius le-au fost fatale
Spynews
A mers pe jos 90 de minute pe zi. Ce s-a întâmplat după 2 ani
Evz.ro
Chinul meteo a fost prelungit. România rămâne încinsă, temperaturi alarmante
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
wowbiz.ro
Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta
Cancan.ro
Cine este Ovidiu, bărbatul din Cluj găsit mort lângă piscina gonflabilă din curtea casei. El și părinții lui au murit ]n chinuri
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cea mai frumoasă prezentatoare TV, apariție aproape interzisă la Euro! Eva ridică temperatura mai ceva decât canicula
kanald.ro
Caz tragic petrecut în Balș: O fetiță de 6 ani s-a aruncat de la etajul 4, sătulă de certurile mamei cu tatăl vitreg
Capital.ro
CREȘTE TAXA din 2024. Se achită 464 lei. Românii obligați la plată
StirileBZI
Stimulent financiar de la stat pe timpul verii! Vezi dacă te încadrezi în cerințe
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Spania se califica in optimile EURO 2024 dupa o victorie impotriva Italiei
MediaFlux
Cine PRIMEȘTE cei mai MULȚI BANI la PENSIE! CALCULELE șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?