Farsele geneticii: Unei femei îi sare umărul ori de câte ori strănută

O femeie de 20 de ani din Marea Britanie suferă de o afecţiune genetică rară care îi fragilizează articulaţiile. Tinerei i se dislocă umărul ori de câte ori strănută, iar acest lucru i se întâmplă de vreo zece ori pe zi.  

RomaniaTV.net
17 ian. 2013, 20:34
Farsele geneticii: Unei femei îi sare umărul ori de câte ori strănută

Boala genetică de care suferă Lauren Harry este sindromul Ehlers-Danlos (EDS), care afectează producţia de colagen în organism, substanţă care întăreşte ţesuturile,  în special articulaţiile, făcându-le elastice totodată.

Din cauza EDS, articulaţiile lui Lauren sunt slabe, iar umerii i se dislocă de aproximativ zece ori pe zi, când tânăra strănută sau face alte mişcări mai energice. Acest sindrom pare să i se fi instalat în organism la vârsta de 11 ani. Atunci ea s-a plâns de dureri de picioare, dar medicii i-au spus că acestea sunt cauzate de procesul de creştere.

La 15 ani însă, ea a căzut şi s-a rănit la umăr. De atunci, umerii şi celelalte articulaţii, inclusiv genunchii, i se dislocă frecvent. A fost operată de cinci ori până acum, pentru a i se stabiliza articulaţiile umerilor, scrie Daily Mail.

Problemele persistă însă. „Umerii mei se dislocă de câte zece ori pe zi, fiecare dintre ei, fie atunci când tuşesc, fie când strănut sau când maşina trece peste un marcaj rutier proeminent. Într-o zi, când am deschis uşa de la cuptor, mi-am dislocat toate degetele. Mai înainte, le dislocasem după ce mă sprijinisem în ele ca să mă aşez pe canapea. Nici măcar nu mă pot juca cu sora mea mai mică fără să nu mi se disloce ceva”, a povestit Lauren. Iar când iese afară din casă, tânăra trebuie să fie însoţită de cineva.