A fost condamnat la 11.000 de ani de închisoare. Care sunt capetele de acuzare

Fondatorul platformei de criptomonede Thodex, Faruk Fatih Ozer, care a fugit din Turcia cu activele clienţilor săi, a fost condamnat joi seară la 11.196 de ani de închisoare, transmite AFP, citând presa turcă.

08 sept. 2023, 22:29
A fost condamnat la 11.000 de ani de închisoare. Care sunt capetele de acuzare

Faruk Fatih Ozer, în vârstă de 29 de ani, a fugit în Albania în 2021 cu activele investitorilor după ce bursa sa Thodex s-a prăbuşit brusc. El a fost extrădat înapoi în Turcia în iunie şi a fost găsit vinovat de spălare de bani, fraudă şi crimă organizată.

Ozer a declarat în faţa instanţei că „nu ar fi acţionat atât de neglijent” dacă intenţia sa ar fi fost criminală, a relatat presa de stat. „Sunt suficient de inteligent pentru a conduce orice instituţie de pe Pământ”, a declarat acesta, citat de agenţia Anadolu.

„Acest lucru este evident în această companie pe care am înfiinţat-o la vârsta de 22 de ani”. Procesul de la Istanbul i-a găsit vinovaţi de aceleaşi acuzaţii şi pe sora sa Serap şi pe fratele său Guvern.

După ce a depus actele de divorț, și-a dat seama că soțul deținea 12 criptomonede Bitcoin pe care le ascundea de ea: „A fost un șoc”

Agenţiile de presă turceşti au declarat că inculpaţii au fost condamnaţi separat pentru crime multiple împotriva a 2.027 de victime, ceea ce a dus la numărul total de ani din sentinţă.

Astfel de sentinţe extraordinare de închisoare sunt frecvente în Turcia de la abolirea pedepsei cu moartea în 2004.

Adnan Oktar, un predicator al unui cult de televiziune, a fost încarcerat pentru 8.658 de ani în 2022 pentru fraudă şi infracţiuni sexuale. Zece dintre adepţii săi au primit aceeaşi pedeapsă, potrivit BBC.

Procurorii ceruseră iniţial ca Ozer să fie condamnat la 40.562 de ani de închisoare, potrivit AFP. Turcii au început să folosească criptomonedele ca mijloc de apărare împotriva unei alunecări profunde a valorii lirei, care a început în urmă cu mai bine de doi ani.

Thodex a fost fondată în 2017 şi a devenit una dintre cele mai mari burse de monede virtuale din ţară. Ozer şi-a câştigat faima naţională ca un geniu al finanţelor şi s-a înregimentat în establishment, împrietenindu-se cu figuri proguvernamentale proeminente.

Cu toate acestea, platforma a făcut implozie brusc în aprilie 2021. Activele investitorilor au dispărut, iar Ozer s-a ascuns. El a fost arestat anul trecut în Albania, în baza unui mandat internaţional emis de Interpol, şi extrădat după un proces juridic îndelungat.

Criptomonede 2023: 12 detalii fiscale importante legate de câștigurile obținute din tranzacțiile cu monede virtuale

Presa turcă a relatat anterior că Ozer a fugit cu active în valoare de 2 miliarde de dolari. Cu toate acestea, rechizitoriul procurorului estimează pierderile totale ale investitorilor Thodex la 356 de milioane de lire.

Această sumă valora aproximativ 43 de milioane de dolari la momentul imploziei bursei. Aceeaşi sumă valorează acum aproximativ 13 milioane de dolari din cauza inflaţiei galopante şi a prăbuşirii lirei pe pieţele internaţionale.