Fascinanta poveste a papanaşilor. Reţete simple şi delicioase de papanaşi fierţi şi prăjiţi

Că sunt o adevărată bombă calorică nu mai este nicio noutate. Simţi cum grăsimea se aşază confortabil pe şolduri numai când îi priveşti, atât sunt de apetisanţi, dar să-i mai şi mănânci? Adevărul este că oricâtă voinţă ai avea şi oricât de mult ai ţine la silueta ta, nu ai cum să rezişti în faţa unei porţii de papanaşi cu smântână şi dulceaţă.

RomaniaTV.net
21 iun. 2020, 12:24

Originile papanaşilor

Deşi este un desert tradiţional românesc, papanaşii îşi trag rădăcinile din Imperiul Austro-Ungar, potrivit turismistoric.ro. Şi puţin din Danemarca. Adică forma inelară este originară din Danemarca, compoziţia şi prepararea lor vin din Imperiul Austro-Ungar.

Legenda spune că un căpitan de vas din Danemarca, în timp ce mânca o gogoaşă, a fost surpins de un val puternic. Astfel, pentru a-şi putea folosi ambele mâini pe cârmă, a înfipt rapid gogoaşa într-una dintre spiţele cârmei. Ce a rezultat, ştim cu toţii: gogoaşa inelară, căreia, peste timp, i s-a adăugat o sferă în gaură.

Papanaşii fierţi îşi au originile în Imperiul Austro-Ungar şi conţin griş şi brânză de vaci. Spre deosebire de gogoşi, printre ingredientele papanaşilor nu se află şi făina.

Etimologia cuvântului „papanaşi”

Cuvântul “papanași” provine, cel mai probabil, din latinescul “papa” sau “pappa”, cuvânt ce desemnează o onomatopee utilizată de copii pentru mâncare.

Papanaşi fierţi vs papanaşi prăjiţi

Cumam spus, reţeta folosită de gospodinele din Imperiul Austro-Ungar presupunea fierberea papanaşilor. Acest mod de preparare se mai regăseşte, azi, şi la noi, în zonele care au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Ardealul este patria papanaşilor fierţi şi aromatic cu coajă de vanilie şi lamâie.

Dacă ţi se face poftă de papanaşi în timp ce te plimbi prin Arad, Timișoara sau Oradea, ar fi bine să ceri gomboți cu brânză. Denumirea aceasta a fost obţinută prin traducerea din maghiară (turogomboc) sau germană (Topfenknodel sau Quarkknodel).

Iată, mai jos, două reţete tradiţionale de papanaşi.

Reţetă de papanaşi fierţi, conform savoriurbane.com

papanasi fierti

Ingrediente

  • 400 g brânză de vaci grasă, bine scursă de zer
  • 160 g griş
  • 15 g zahăr pudră
  • zahăr vanilat
  • 2 ouă
  • coajă de lămâie
  • un praf de sare

Pesmet rumenit

  • 80 g pesmet
  • 5 g zahăr tos
  • 20 g unt

Pentru servit:

  • smântână
  • zahăr tos sau pudră + zahăr vanilat sau miez de păstaie de vanilie

Prepararea aluatului

Se amestecă brânza cu zahărul și cu sarea, se adaugă ouăle, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și grişul. Se face un aluat omogen care se lasă la odihnit măcar 20-30 de minute (ca să se umfle grisul și să absoarbă umiditatea din brânză și ouă).

Cu mâna umedă şi cu o linguriţă se formează biluțe egale. Se lasă un pic la odihnit pe o tavă, până punem apă la fiert și pregătim pesmetul.

Prepararea pesmetului prăjit

Pentru pesmetul rumenit se topește unt într-o tigaie antiaderentă.Se adaugă apoi pesmetul şi se amestecă din când în când, la foc nu prea mare, pentru că se arde repede. Când pesmetul s-a rumenit, se adaugă și zahărul și se amestecă bine. După 2-3 minute, se ia de pe foc.

Între timp, punem apă la fiert cu 1-2 lingurițe de sare. Papanaşii trebuie adăugaţi unul câte unul în apa care fierbe deja. Aceştia se vor duce la fundul oalei, apoi se vor ridica la suprafaţă. Odată urcați la suprafață, la focul mic și acoperiţi parţial cu un capac, îi mai lăsăm 3-4 minute să fiarbă.

Atenție: oala nu trebuie acoperită complet cu capac, deoarece se formează spumă!

Cu ajutorul unei spumiere se scot papanasii și se pun direct în tigaia cu pesmet fierbinte. Se scutură ușor tigaia, astfel încât papanaşii să fice complet acoperiţi de pesmet.Se servesc cu smântână amestecată cu vanilie sau zahar vanilat și cu zahăr pudră sau tos.

Reţetă de papanaşi prăjiţi, conform savoriurbane.com

Ingrediente

  • 800 g făină
  • 300 g brânză de vaci
  • 3 gălbenuşuri
  • 300 ml lapte
  • 1 cub de 50 g drojdie proaspătă sau 2 plicuri drojdie uscată (cca 15 g)
  • 50 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • coaja rasă de lămâie

Mod de preparare

Se amestecă drojdia cu zahărul și cu laptele călduț și se lasă să crească 10 minute. Se adaugă, apoi, gălbenușurile, sarea, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie, brânza scursă și cam o treime din făină. Se amestecă bine toate aceste ingrediente cu mixerul, până se omogenizează. Treptat, se adaugă și restul de făină și se frământă un aluat moale.

Dacă brânza este mai umedă sau mai grasă/slabă, cantitatea de făină poate diferi. De aceea, făina trebuie adăugată treptat şi, în funcție de cum evoluează aluatul, să nu se pună toată cantitatea de făină sau, dimpotrivă, să se mai adauge.

Aluatul se lasă la dospit până îşi dublează volumul, în jur de 30 de minute, într-un loc călduț.

Pe blatul de lucru, se presară făină și se pune aluatul dospit, apoi se întinde astfel încât să aibă o grosime de circa 1 cm. Cu o formă rotundă de 10-12 cm diametru se taie rondele, iar din mijloc, cu o altă formă de 2 cm diametru, se taie o gaură.Se pun papanaşii pe blatul de lucru, iar coacerea se va începe cu primul tăiat, care între timp a dospit bine de tot.

Se încinge uleiul și se pun papanaşii pe rând. Focul trebuie să fie mic-mediu pentru a apuca să se coacă și în interior. Se scurg pe șervețele absorbante.

Se servesc cu sos din smântână cu zahăr şi zahăr vanilat sau cu gem. Se pot pune 1-2 linguriţe de dulceaţă peste papanaşi.