Fasting-ul „18:6″: argumente pro, contra. Program de alimentație și sfaturi de la experți

Cercetătorii susțin că omul obișnuit consumă cea mai mare parte din aportul caloric într-o fereastră de hrănire de 12 ore.
Alina Costache
14 mart. 2023, 23:55
Fasting-ul „18:6

Postul intermitent (IF), sau hrănirea limitată în timp, poate aduce beneficii profunde, cum ar fi creșterea energiei, creșterea funcției cognitive și reducerea inflamației atunci când este făcută corect.

Dar nu toate tipurile de fasting sunt egale. Ai programul 16:8, programul 18:6, programul 20:4 și multe altele, toate acestea restricționând ferestrele de hrănire în mod diferit și au un impact unic asupra sănătății metabolice. Să aruncăm o privire mai atentă la beneficiile și riscurile asociate cu un program de post 18:6.

Ce este fasting-ul 18:6?
Urmând un program de fasting 18:6 înseamnă că postești 18 ore pe zi și mănânci șase ore pe zi.

„[18:6] este un termen folosit pentru a explica fereastra de post și fereastra de mâncare a unei persoane”, spune Mindy Pelz, D.C., autoarea cărții Fast Like a Girl, pentru mindbodygreen. „Optsprezece ore este perioada de timp în care rămân în mod constant fără mâncare, iar șase ore este perioada de timp în care îmi mănâncă masa”, spune ea.

Cum să mănânci de toate fără să te îngraşi. Patru trucuri care activează metabolismul şi te scapă de dietă
Cercetătorii susțin că omul obișnuit consumă cea mai mare parte din aportul caloric într-o fereastră de hrănire de 12 ore. Asta face ca 18:6 o opțiune de post moderată până la avansată — este mai restrictivă decât 16:8 dar nu la fel de intens ca postul cu zile alternative sau dieta 5:2.

Ca atare, potrivit Madiha Saeed, M.D., autorul The Holistic Rx, programul 18:6  ar putea fi benefic pentru cineva care se confruntă cu un platou de pierdere în greutate în programul 16:8.

Iar beneficiile acestui tip de fasting se întind dincolo de pierderea în greutate. „Pauze mai lungi vă pot reseta sistemul”, spune Saeed. „Știința modernă a găsit acum atât de multe beneficii fizice pentru post. Pur și simplu să nu mănânci este antiinflamator, antitumoral și anti-îmbătrânire.”

Rezumat
18:6 este un tip de post în care treci 18 ore fără mâncare și restricționezi fereastra de hrănire la șase ore în fiecare zi. Este o opțiune populară pentru cei care au atins platourile de slăbire prin metode de post mai puțin restrictive sau caută să sporească beneficiile pentru sănătatea celulară ale postului lor.

Dieta monahală a călugărilor de pe Muntele Athos. Vei slăbi mai ușor și mai sănătos
Beneficiile acestui program de post:

1. Susține digestia.
Postul susține un mecanism digestiv important numit complexul motor migrator care controlează contracțiile stomacului și ale intestinului subțire într-un model ciclic pe o perioadă de aproximativ două ore, spune Saeed. Distanțarea meselor, așa cum procedezi într-un program de post 18:6, poate îmbunătăți funcția.

Saeed spune că postul stimulează, de asemenea, producția de adenozin monofosfat ciclic (c-AMP)6, un mesager crucial care susține sănătatea intestinală.

2.Promovează pierderea în greutate.
Când stăm ore întregi fără mâncare, poate crește lipoliza care arde grăsimile, poate crește flexibilitatea metabolică și poate accelera rata metabolică. Postul stimulează, de asemenea, căi care construiesc noi mitocondrii și sporesc energia celulară, spune Saeed.

În ceea ce privește rezultatele de slăbire la care te poți aștepta la 18:6, Pelz observă că a văzut clienții slăbând între cinci și 10 kilograme într-o lună în timp ce urmau acest regim de post. Totuși, Saeed observă că bărbații și femeile pot experimenta pierderea în greutate în mod diferit. „Pentru bărbați, ei pot începe să postească 15 ore pe zi și pot scăpa de 30 de kilograme într-o lună”, spune ea. „Femeile de obicei nu pierd în greutate atât de repede”.

3. Îmbunătățește funcția cognitivă.
Pelz spune că după 18 ore în stare de post, corpul tău va experimenta o gamă largă de beneficii pozitive pe termen scurt, cum ar fi claritatea mentală îmbunătățită și funcția cognitivă.

Postul este, de asemenea, cercetat ca instrument preventiv împotriva declinului cognitiv și a tulburărilor precum demența10. „Rezistența la insulină, obezitatea și sindromul metabolic sunt toate asociate cu declinul cognitiv… iar postul reduce aceste afecțiuni”, a spus anterior, Jason Fung, medic nefrolog și expert în post intermitent, pentru mindbodygreen.

Fasting-ul (mai ales atunci când este asociat cu un model de alimentație ceto) poate stimula și producția de cetone, care s-a dovedit că stimulează metabolismul neuronal, oferindu-ti mai multă energie și claritate mentală, spune Pelz.

Saeed împărtășește că IF s-a dovedit că afectează, de asemenea, factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF) al hormonului de creștere, care joacă un rol în stimularea noilor celule cerebrale și în creșterea performanței neuronilor existenți.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

 

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
De ce e bine să bei lapte cu cafea dimineața. Descoperirea care schimbă tot ce știai despre băutura pe care foarte mulți români o adoră
Capital.ro
Tragedie națională. Am pierdut actrița inimilor noastre. Au găsit-o moartă în casă: „Fie ca acum să ai pace”
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Respiri, te îmbolnăvești, mori. Bacteria ucigașă care pândește în aer, amenințarea ignorată a verii. Ce este boala legionarului
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Renaște o stațiune balneară din România. Succesul, garantat de poziție
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cine este adolescentul de 15 ani, care a ajuns la Terapie Intensivă după ce a sărit de pe scena „Beach, Please!”. Tot momentul a fost filmat
Cancan.ro
Nicolas a ajuns la ATI după ce artistul lui preferat l-a îndemnat să sară de pe scena Beach, please! 😲
Playsport.ro
Cum a ajuns un brașovean să fie găsit mumificat în propria casă. Timp de 6 ani, nimeni nu l-a căutat
Capital.ro
EXCLUSIV. Adevărul secret despre Traian Băsescu. A durat ani să se afle: Băsescu știa că l-am depistat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
Camelia Patrascanu, horoscop pana pe 18 iulie 2025. Patru zodii sunt favorizate de astre, se deschid noi drumuri
MediaFlux
Se schimbă hartă lumii! A fost declarată stat în cadrul unui acord „istoric”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ei au venit din cer pentru aur și ne-au creat ca sclavi: enigma Anunnaki