Fasting-ul „18:6″: argumente pro, contra. Program de alimentație și sfaturi de la experți

Cercetătorii susțin că omul obișnuit consumă cea mai mare parte din aportul caloric într-o fereastră de hrănire de 12 ore.
Alina Costache
14 mart. 2023, 23:55
Fasting-ul „18:6

Postul intermitent (IF), sau hrănirea limitată în timp, poate aduce beneficii profunde, cum ar fi creșterea energiei, creșterea funcției cognitive și reducerea inflamației atunci când este făcută corect.

Dar nu toate tipurile de fasting sunt egale. Ai programul 16:8, programul 18:6, programul 20:4 și multe altele, toate acestea restricționând ferestrele de hrănire în mod diferit și au un impact unic asupra sănătății metabolice. Să aruncăm o privire mai atentă la beneficiile și riscurile asociate cu un program de post 18:6.

Ce este fasting-ul 18:6?
Urmând un program de fasting 18:6 înseamnă că postești 18 ore pe zi și mănânci șase ore pe zi.

„[18:6] este un termen folosit pentru a explica fereastra de post și fereastra de mâncare a unei persoane”, spune Mindy Pelz, D.C., autoarea cărții Fast Like a Girl, pentru mindbodygreen. „Optsprezece ore este perioada de timp în care rămân în mod constant fără mâncare, iar șase ore este perioada de timp în care îmi mănâncă masa”, spune ea.

Cum să mănânci de toate fără să te îngraşi. Patru trucuri care activează metabolismul şi te scapă de dietă
Cercetătorii susțin că omul obișnuit consumă cea mai mare parte din aportul caloric într-o fereastră de hrănire de 12 ore. Asta face ca 18:6 o opțiune de post moderată până la avansată — este mai restrictivă decât 16:8 dar nu la fel de intens ca postul cu zile alternative sau dieta 5:2.

Ca atare, potrivit Madiha Saeed, M.D., autorul The Holistic Rx, programul 18:6  ar putea fi benefic pentru cineva care se confruntă cu un platou de pierdere în greutate în programul 16:8.

Iar beneficiile acestui tip de fasting se întind dincolo de pierderea în greutate. „Pauze mai lungi vă pot reseta sistemul”, spune Saeed. „Știința modernă a găsit acum atât de multe beneficii fizice pentru post. Pur și simplu să nu mănânci este antiinflamator, antitumoral și anti-îmbătrânire.”

Rezumat
18:6 este un tip de post în care treci 18 ore fără mâncare și restricționezi fereastra de hrănire la șase ore în fiecare zi. Este o opțiune populară pentru cei care au atins platourile de slăbire prin metode de post mai puțin restrictive sau caută să sporească beneficiile pentru sănătatea celulară ale postului lor.

Dieta monahală a călugărilor de pe Muntele Athos. Vei slăbi mai ușor și mai sănătos
Beneficiile acestui program de post:

1. Susține digestia.
Postul susține un mecanism digestiv important numit complexul motor migrator care controlează contracțiile stomacului și ale intestinului subțire într-un model ciclic pe o perioadă de aproximativ două ore, spune Saeed. Distanțarea meselor, așa cum procedezi într-un program de post 18:6, poate îmbunătăți funcția.

Saeed spune că postul stimulează, de asemenea, producția de adenozin monofosfat ciclic (c-AMP)6, un mesager crucial care susține sănătatea intestinală.

2.Promovează pierderea în greutate.
Când stăm ore întregi fără mâncare, poate crește lipoliza care arde grăsimile, poate crește flexibilitatea metabolică și poate accelera rata metabolică. Postul stimulează, de asemenea, căi care construiesc noi mitocondrii și sporesc energia celulară, spune Saeed.

În ceea ce privește rezultatele de slăbire la care te poți aștepta la 18:6, Pelz observă că a văzut clienții slăbând între cinci și 10 kilograme într-o lună în timp ce urmau acest regim de post. Totuși, Saeed observă că bărbații și femeile pot experimenta pierderea în greutate în mod diferit. „Pentru bărbați, ei pot începe să postească 15 ore pe zi și pot scăpa de 30 de kilograme într-o lună”, spune ea. „Femeile de obicei nu pierd în greutate atât de repede”.

3. Îmbunătățește funcția cognitivă.
Pelz spune că după 18 ore în stare de post, corpul tău va experimenta o gamă largă de beneficii pozitive pe termen scurt, cum ar fi claritatea mentală îmbunătățită și funcția cognitivă.

Postul este, de asemenea, cercetat ca instrument preventiv împotriva declinului cognitiv și a tulburărilor precum demența10. „Rezistența la insulină, obezitatea și sindromul metabolic sunt toate asociate cu declinul cognitiv… iar postul reduce aceste afecțiuni”, a spus anterior, Jason Fung, medic nefrolog și expert în post intermitent, pentru mindbodygreen.

Fasting-ul (mai ales atunci când este asociat cu un model de alimentație ceto) poate stimula și producția de cetone, care s-a dovedit că stimulează metabolismul neuronal, oferindu-ti mai multă energie și claritate mentală, spune Pelz.

Saeed împărtășește că IF s-a dovedit că afectează, de asemenea, factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF) al hormonului de creștere, care joacă un rol în stimularea noilor celule cerebrale și în creșterea performanței neuronilor existenți.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nimeni nu poate mânca acești ardei. Sunt devastatori
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…