Cum să mănânci de toate fără să te îngraşi. Patru trucuri care activează metabolismul şi te scapă de dietă

Studiile arată că dormitul mai puțin de șapte ore crește nivelul de cortizol și duce la o scădere a hormonului de sațietate, precum și promovează pofta de alimente grase și bogate în carbohidrați.

14 mart. 2023, 06:22
Cum să mănânci de toate fără să te îngraşi. Patru trucuri care activează metabolismul şi te scapă de dietă

Cum sa mănânci de toate fără să te îngrași este întrebarea pe care și-o pun toate femeile care ajung la dietă. Mănânc și nu mă îngraș, spun unele doamne. Fenomenul este de neînțeles pentru restul.  Să fie din cauza metabolismului accelerat sau poate din cauza genelor? Cum poți slăbi fără dietă? Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să vorbim despre mecanismele organismului.

Ce trebuie să facă o persoană ca să nu se îngrașe? Desigur, este necesar un metabolism bun, care va asigura funcționarea coordonată a tuturor sistemelor organismului: limfatic, hormonal, nervos, circulator, muscular și musculo-scheletic. Pentru ca o persoană să nu se îngrașe, iar apa sau grăsimea să nu stagneze, este necesar un metabolism celular bun, care depinde de activitatea întregului organism.

Poți accelera metabolismul cu ajutorul sportului și a exercițiilor de respirație adecvate. Datorită lor, grăsimea nu se va acumula și nu vei avea nevoie de diete.

Cum își menține Teo Trandafir silueta: „Singura dietă care trece testul timpului este stilul de viață sănătos”
Sistemul muscular slab nu creează o rezistență adecvată și un masaj visceral al organelor interne. Sportul și respirația corectă, din punct de vedere biologic, îmbunătățesc elasticitatea musculară și promovează masajul organelor interne. Exercițiile fizice regulate ajută la producerea hormonului de sațietate – leptina. De asemenea, exercițiile fizice activează și restabilesc funcționarea sistemului muscular, care la rândul său, ajută sistemul limfatic. Datorită muncii mușchilor, limfa se mișcă în sus. Iar funcționarea proastă a sistemului limfatic duce la faptul că toate deșeurile celulelor rămân în organism, ceea ce crește sarcina asupra ficatului, a intestinelor și a rinichilor, scrie dcmedical.ro.

Revenind la subiectul pierderii în greutate, este de remarcat faptul că mulți oameni, fără să-și dea seama, mănâncă prea mult, deoarece nu se simt sătui. Stomacul are un țesut conjunctiv, acoperit de mușchi, apoi de țesut adipos și de piele. Un fapt interesant: stomacul se poate mări, printre altele, și din cauza unui sistem muscular slab.

Dieta monahală a călugărilor de pe Muntele Athos. Vei slăbi mai ușor și mai sănătos
Stabilirea posturii corecte, restabilirea mobilității articulațiilor și mișcarea distribuită în coloana vertebrală sunt importante. Se întâmplă adesea ca o persoană să pară slabă, dar are depozite de grăsime pe părțile laterale,  pe șolduri, deasupra genunchilor, pe abdomenul inferior. Poți face activ sport, dar nimic nu se va schimba. Grăsimea este o structură destul de densă, care învăluie acele zone. Apare exact acolo unde mobilitatea articulațiilor este limitată.

Muşchii, foarte importanţi în dietă

Mușchii sunt atașați de oase, iar oasele sunt cea mai densă structură din corpul nostru. Sunt ca fundația unei case: dacă fundația este strâmbă, atunci întreaga clădire va fi, de asemenea, înclinată și instabilă.

Munca sistemului muscular se bazează pe o structură osoasă reconstruită și coaxială și pe o mișcare distribuită: un mușchi preia mișcarea altuia, creând o reacție în lanț. Dacă activitatea sistemului muscular este perturbată, adică unii mușchi lucrează slab, deoarece sunt inactivi, atunci alți mușchi vor lucra mai activ pentru a compensa sarcina. Ca urmare, apare încordarea musculară.

Ce spune grăsimea de pe șolduri? Aceasta înseamnă că articulațiile șoldurilor sunt limitate în mobilitate, iar cu depozitele de grăsime, corpul  ajută la protejarea articulațiilor șoldului și a corpului în ansamblu.

Depunerile de grăsime pe șolduri și talie înseamnă o funcționare slabă a podelei pelviane (perineul). O creștere a grăsimii corporale este necesară pentru a proteja partea inferioară a spatelui, care este supusă unui stres mai mare din cauza mobilității limitate a articulațiilor șoldurilor și a coloanei vertebrale toracice.

Iar depozitele de grăsime de pe genunchi îi protejează, datorită mobilității limitate a articulației gleznei și șoldului.

Stabilirea unei respirații corecte și complete, mai importantă ca orice dietă

Funcția principală a creierului este supraviețuirea. În timpul stresului, toate sistemele funcționează alert, iar creierul interpretează acest lucru ca pe o amenințare la adresa vieții. Și respirăm des și intermitent.

În viața noastră există mult stres. Iar atunci când sistemul parasimpatic nu poate funcționa normal, adică o persoană nu se odihnește, pentru creier aceasta este o amenințare constantă la adresa vieții. Corpul începe să acumuleze grăsime, deoarece oferă nutriție celulelor. Alimentele primite nu sunt digerate, ci depozitate.

Funcționarea corectă a sistemului parasimpatic este cheia reducerii nivelului de stres. Practicile de respirație și activitatea coordonată a diafragmei respiratorii stimulează nervul vag, care ajută la activarea părții parasimpatice  și la creșterea rezistenței la stres.

Respirația corectă, care implică toate diafragmele, ajută la activarea sistemului parasimpatic, relaxând  toate sistemele. În plus, îmbunătățește și calitatea funcției intestinale. Acest lucru se întâmplă din cauza masajului visceral constant al organelor interne din cauza respirației. Ca rezultat, digestia și producția de bilă în vezica biliară se îmbunătățesc. Când respirăm corect, angajăm și glanda pineală, și hipotalamusul, care sunt responsabile de producția de hormoni.

Somnul reduce nivelul de stres

Somnul este foarte important pentru reducerea nivelului de stres și a hormonului cortizol. Studiile arată că dormitul mai puțin de șapte ore crește nivelul de cortizol și duce la o scădere a hormonului de sațietate, precum și promovează pofta de alimente grase și bogate în carbohidrați. Mișcarea și un stil de viață activ sunt punctul principal pentru pierderea în greutate.