Fată de 14 ani, în stare gravă, după ce a fost diagnosticată greşit de medicul de familie

Publicat: Vineri, 23 Noiembrie 2012 13:44 // Actualizat: Vineri, 23 Noiembrie 2012 14:38 // Sursa: RTV.net

O fată de 14 ani din Bistriţa-Năsăud este internată la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca în stare toxico-septică, după ce medicul de familie a diagnosticat-o greşit cu oreion, ea având o infecţie dentară, care s-a extins şi i-a afectat zona gâtului şi a pieptului. Fata a fost operată de urgenţă.

Foto: sroogle.ru

Şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, Teofil Lung, a declarat, vineri, că la această clinică este internată o fată de 14 ani din judeţul Bistriţa-Năsăud, care a fost "adusă de urgenţă, într-o stare toxico-septică avansată, în urma unei supuraţii pornită de la un dinte, care a fost diagnosticată iniţial ca oreion de medicul de familie, potrivit Mediafax.

"A fost trimisă acasă, să stea la căldură, iar starea ei s-a agravat şi i s-a indicat antibiotic. A ajuns la noi şi am deschis-o, toată zona gâtului şi pieptului era necrozată, o tromboză foarte avansată, diagnosticul fiind fasciită necrozantă superficială a gâtului şi toracelui superior. Aceste situaţii sunt foarte grave, care pot duce la exitus, la deces. Vreau să atrag atenţia colegilor la diagnosticele puse, pentru că în acest caz este un diagnostic eronat, dar şi la modul de prescriere a antibioticelor, pentru că antibioticul este activ în orice supuraţie doar în prima fază, maximum o zi, după care este nevoie, obligatoriu, de incizie şi drenaj pentru evacuarea zonei", a spus Teofil Lung.

Potrivit acestuia, în cazul supuraţiilor produse de flora anaerobă, care se dezvoltă în lipsa oxigenului, şi care sunt grave şi produc necroze şi tromboze venoase şi ale ţesuturilor, "deschiderea largă şi oxigenarea este de mare ajutor, pentru că salvează cazurile".

"Dacă nu se face acest lucru, toate cazurile se pierd. Fetiţa are acum şanse bune de recuperare, există însă o stare septică. Încercăm să facem tot ceea ce trebuie pentru ea, este controlată o dată la fiecare două ore, iar zonele necrotice i le excizăm şi oxigenăm ţesuturile. I se administrează şi antibiotic, dar pe cale venoasă. Pieptul fetiţei este desfăcut, iar gâtul este negru, dar a început să apară vascularizaţia, ceea ce înseamnă că necroza nu mai merge în profunzime. Pericolul era să intre în plămâni şi de a prinde pericardul şi rinichii şi murea de insuficienţă renală sau respiratorie sau din cauza unei diseminări embolice generale. Este o stare toxico-septică foarte gravă cauzată de un streptococ care se dezvoltă în lipsa aerului", a precizat şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca.

Teofil Lung a spus că fata, care mai are şase fraţi, va rămâne internată, medicul sperând ca starea ei de sănătate să se îmbunăţească în următoarea perioadă.

Mama Andreei a povestit că fetiţa s-a plâns, săptămâna trecută, de o durere de măsea şi i-a apărut o umflătură la maxilarul stâng, iar medicul de familie din comuna Livezile, judeţul Bistriţa-Năsăud, i-a pus diagnosticul oreion şi i-a recomandat să stea acasă, la căldură.

"Nu putea mânca, a băut ceai doar cu paiul, iar marţi i s-a spart umflătura. Am crezut că e un furuncul. Miercuri noaptea i-a fost rău, iar joi am fost la urgenţă la Bistriţa şi apoi ne-au trimis la spital la Cluj. Numai durerea mea să nu o aibă nimeni, ne-am speriat foarte tare, că putea să moară. Cu ajutorul lui Dumnezeu trec toate", a spus Mihaela Grec, mama fetei.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7800
RON
19 Feb
noapte 4 °
zi 10 °
Ultimele joburi adaugate
24 H