Fata de 15 ani care era în comă la spital şi a cărei mamă sesizase DSP a murit

Fata în vârstă de 15 ani din comuna bihoreană Popeşti care era internată în comă la Spitalul Municipal din Oradea şi a cărei mamă reclamase la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor că adolescenta fusese diagnosticată târziu cu meningită a murit, sâmbătă dimineaţă, la secţia ATI.

RomaniaTV.net
10 nov. 2012, 11:52
Fata de 15 ani care era în comă la spital şi a cărei mamă sesizase DSP a murit

Adolescenta de 15 ani din comuna Popeşti, care intrase în comă în 29 octombrie, a murit, sâmbătă dimineaţă, la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, potrivit Mediafax.

„Pacienta a murit în jurul orei 9.30, la secţia de Terapie Intensivă. Nu a mai putut fi salvată. Era ţinută în viaţă de aparate, iar la un moment dat activitatea cerebrală a încetat”, a declarat dr. Ovidiu Laurean Pop, managerul Spitalului Municipal.

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a deschis o anchetă după ce mama unei adolescente de 15 ani, internată în comă la Spitalul Municipal Oradea, după ce a fost plimbată între mai mulţi medici, a reclamat că fata a fost diagnosticată târziu cu meningită, iniţial fiind tratată pentru probleme cu bila.

Claudia Munteanu, mama adolescentei de 15 ani din comuna Popeşti, a depus o sesizare la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor, în cursul zilei de joi, iar conducerea instituţiei a deschis o anchetă.

„Mama adolescentei ne-a sesizat că în 11 octombrie fiica sa, care acuza dureri de cap, a fost văzută de medicul de familie din Popeşti, Minerva Bocea. Trimisă la spitalul din oraşul Marghita, tinerei i s-a dat un tratament pentru trei zile, spunând că ar avea o problemă cu fierea, dar după alte trei zile a fost nevoită să cheme din nou ambulanţa pentru că starea de rău i s-a agravat”, declara, vineri, şeful DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Potrivit acesteia, ulterior medicul de familie din Popeşti a trimis-o pe fată la Oradea, la Secţia de Boli infecţioase a Spitalului Municipal Dr. „Gavril Curteanu”, unde i-a fost făcută o puncţie în urma căreia medicii au concluzionat că tânăra avea meningoencefalită acută.

„În 22 octombrie, tinerei i s-a făcut o investigaţie cu computerul tomograf, care a confirmat diagnosticul, iar în 29 octombrie pacienta a căzut în inconştienţă, motiv pentru care a fost trimisă la secţia ATI, unde a intrat în comă după câteva ore”, afirma directorul DSP Bihor, Daniela Rahotă.

Ea afirma că mama tinerei din Popeşti „nu acuză pe cineva anume, ci cere să i se dea explicaţii privind motivul pentru care copilul a fost diagnosticat târziu”. „Noi nu am primit o reclamaţie sau o plângere, ci o sesizare în care ni se spune că «aceasta este declaraţia unei mame disperate care vă cere ajutorul» şi ca atare am dispus întrunirea comisiei de malpraxis a Direcţiei pentru a studia acest caz”, spunea Rahotă.

Ea menţiona că acea comisie de malpraxis a DSP urma să analizeze acest caz în următoarele zile şi, dacă va fi cazul, săptămâna viitoare va sesiza Colegiul Medicilor pentru a stabili o eventuală vinovăţie a personalului medico-sanitar.

Mama tinerei, Claudia Munteanu, declara, însă, că este nemulţumită de „atitudinea” unui medic de la secţia ATI a Spitalului Municipal din Oradea, care ar fi refuzat să asigure fiicei ei o investigaţie RMN, după ce şi investigaţia CT ar fi decis-o cu întârziere. „Eu sunt foarte nemulţumită de atitudinea unei doamne doctor de la ATI, pentru că nu mi-a dat explicaţii de ce fiicei mele i s-a făcut CT cu întârziere de o săptămână şi de ce nu i s-a făcut RMN”, spunea mama tinerei.

Femeia afirma că atitudinea personalului de la Spitalul Municipal din Oradea s-ar datora faptului că nu ar fi oferit bani. „Am fost scoasă afară din spital când am cerut explicaţii, poate pentru că nu m-am dus cu plicul. Dar de unde să dau la doctori, că şi eu sunt pensionată pe caz de boală, având cancer de piele, şi am numai 402 lei pensie”, spunea Munteanu.

Ea afirma că, sfătuită de cunoştinţe, ar fi primit sprijinul managerului unui spital privat din Oradea pentru o investigare RMN gratuită, însă nu îşi permitea să achite spitalizarea în această unitate, care ar costa circa 100 de euro pe zi.

La rândul său, managerul Spitalului Municipal din Oradea, dr. Ovidiu Laurean Pop, declara că acest caz „se prezintă altfel decât l-a prezentat” mama pacientei.

„Mama ne-a spus, la internare, că fetei i-a fost prescris algocalmin de către medicul de familie din Popeşti, apoi a stat acasă, după care a fost dusă la spitalul din Marghita şi apoi din nou acasă, până când starea ei s-a înrăutăţit foarte tare şi a fost adusă la noi. Evoluţia bolii tinerei, meningoencefalită acută, a fost foarte rapidă, pe fondul unei imunităţi foarte slabe, dar vă pot asigura că i s-a făcut la timp CT-ul, iar RMN-ul despre care vorbeşte mama pacientei a fost considerat nenecesar de către medicii specialişti peste care eu nu pot să trec. De altfel, la nivelul spitalului s-a constituit o comisie multidisciplinară, condusă de domnul doctor Ritli Ladislau, formată din pediatru, infecţionist şi neurochirug, care a concluzionat că nu era nevoie de RMN, dat fiind faptul că CT-ul relevă mai bine leziunile suferite. Eu nu pot trece peste specialiştii din comisie”, declara managerul Spitalului Municipal din Oradea, Ovidiu Laurean Pop.

Potrivit sursei citate, în momentul când mama pacientei a comunicat medicilor de la acest spital disponibilitatea colegilor de la spitalul privat de a-i face totuşi pacientei un RMN, aceştia nu s-au opus, ba chiar au asigurat transportul pacientei. „Am spus că, dacă aşa doreşte, putem asigura transport specializat, dar nu a luat nicio decizie, motivând că nu are bani să suporte costul spitalizării la spitalul privat”, spunea Pop.

El adăuga că, vineri, pacienta era în comă, fiindu-i afectat grav trunchiul cerebral, unde se află şi centrii de reflexe, astfel încât aceasta „era ţinută în viaţă de aparate”.