FC Sion cere federaţiei elveţiene să nu cedeze în faţa presiunilor FIFA

FC Sion, club care a fost exclus din Liga Europa pentru nerespectarea unei interdicţii privind transferurile şi de atunci se află în litigiu cu FIFA şi cu UEFA, a trimis, marţi, la federaţia elveţiană, o scrisoare în care a cerut acesteia să nu cedeze presiunilor forului mondial, informează AFP.

RomaniaTV.net
28 dec. 2011, 06:18
FC Sion cere federaţiei elveţiene să nu cedeze în faţa presiunilor FIFA

Comitetul Executiv al FIFA, reunit, în 17 decembrie, la Tokyo, a cerut federaţiei elveţiene (ASF) să decidă până în 13 ianuarie 2012 sancţiunile în cazul grupării FC Sion, pentru nerespectarea unei interdicţii de transfer a jucătorilor, în caz contrar forul din Elveţia urmând să fie suspendat.

FC Sion cere, în scrisoarea adresată ASF, ca forul elveţian că conteste decizia FIFA. „Acest ultimatum nu respectă nici statutele şi regulamentele FIFA şi nici legislaţia elveţiană”, menţionează gruparea elveţiană.

Federaţia Elveţiană de Fotbal anunţase, după Comitetul Executiv al FIFA din 17 decembrie, că intenţionează să conteste în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) ameninţarea formulată de forul internaţional la adresa sa. „Suntem convinşi că statutele FIFA nu au fost încălcate. Vom face tot posibilul pentru ca această suspendare să nu fie aplicată. Pe de altă parte, anunţăm că vom contesta validitatea deciziei FIFA la TAS”, a precizat forul elveţian într-un comunicat remis atunci.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a confirmat, la 15 decembrie, că echipa elveţiană FC Sion nu va fi reintegrată în Liga Europa, validând astfel indirect decizia Comisiei de Apel a UEFA, din data de 13 septembrie. În plus, TAS a decis ridicarea măsurilor provizorii decise de Tribunalul Cantonal din Vaud, în 5 octombrie 2011. FC Sion va trebui să suporte două treimi din costurile procedurilor de la TAS, iar UEFA va suporta un sfert. În plus, gruparea elveţiană va trebui să plătească UEFA suma de 40.000 de franci elveţieni (32.600 de euro).

UEFA a respins, în 13 septembrie, un apel înaintat de FC Sion, care contesta excluderea din grupele Ligii Europa, deoarece în play-off-ul competiţiei a folosit mai mulţi jucători fără drept de joc. Locul formaţiei FC Sion în Grupa I a Ligii Europa a fost luat de Celtic Glasgow.

La 5 octombrie, Tribunalul Cantonal din Vaud a cerut UEFA să reintegreze FC Sion în Liga Europa. Tribunalul cantonului Vaud a decis atunci că, sub incidenţa unei sancţiuni, UEFA trebuie să reintegreze echipa în grupa I a Ligii Europa imediat şi să considere jucătorii drept calificaţi pentru competiţie. „UEFA va plăti o amendă de 1000 de franci (valoarea maximă autorizată de lege) în fiecare zi în care nu se execută decizia judecătorului”, se arăta într-un comunicat al FC Sion, din luna octombrie. Judecătorul a mai cerut atunci ca UEFA să plătească 21.400 de franci elveţieni drept cheltuieli de judecată şi 33.000 de franci elveţieni pentru FC Sion.

FC Sion este în litigiu cu FIFA şi UEFA la mai multe jurisdicţii din Elveţia pentru că nu a respectat o interdicţie de transfer a jucătorilor. Această interdicţie a dus la eliminarea din Liga Europa, competiţie sub egida UEFA.