Februarie 2016, cea mai călduroasă lună din istorie, pe Terra. Anunţul a fost făcut de NASA

Potrivit ultimelor date publicate de NASA, temperatura pe planeta noastră în luna februarie a fost superioară cu 1,35° faţă de media observată în perioada 1951-1980. În luna ianuarie, când s-a înregistrat precedentul record, temperatura era deja mai ridicată cu 1,14°, în raport cu valorile normale.

14 mart. 2016, 19:03
Februarie 2016, cea mai călduroasă lună din istorie, pe Terra. Anunţul a fost făcut de NASA

Este un fenomen extraordinar, februarie a spart toate recordurile„, a declarat David Dehenauw meteorolog la IRM. „Fenomenul se explică prin mai mulți factori, printre care intensitatea curentului oceanic cald din Pacific, El Nino, similar cu episodul din iarna 1997-1998„, a mai spus Dehenauw. Totuşi, în februarie 2016, temperatura a fost mai mare cu 0,85°, comparativ cu  februarie 1998.

Citeşte şi Ianuarie 2016, cea mai CALDĂ lună de început de an din istoria măsurătorilor meteorologice

Aceste valori sunt influenţate însă şi de încălzirea globală. Diferențele între temperaturile observate și cele așteptate în luna februarie au fost semnificative în emisfera nordică. „În unele locuri din Arctica s-au observat mai multe zile diferențe de 16° faţă de temperaturile normal, cu temperaturi cvasi-comparabile cu cele din luna iunie. Observații similare au fost semnalate în America și Europa„, a mai spus meteorologul.