Federaţia Americană de Gimnastică în faliment înaintea Jocurilor Olimpice

Federaţia Americană de Gimnastică a înaintat un plan de faliment, fiind obligată să plătească sute de milioane de dolari ca despăgubiri pentru sute de victime ale abuzurilor sexuale comise de Larry Nassar, fostul medic al lotului.

RomaniaTV.net
31 ian. 2020, 09:30
Federaţia Americană de Gimnastică în faliment înaintea Jocurilor Olimpice

Larry Nassar a fost medicul lotului naţional de gimnastică al SUA între 1996 şi 2014, iar în iulie 2017 a fost găsit vinovat de abuz sexual asupra a cel puţin 250 de victime şi condamnat la 60 de ani de închisoare. Faptele lui Nassar au aruncat Federaţia Americană de Gimnastică într-un scandal din care nici acum nu a ieşit, ba mai mult, forul a trebuit să prezinte un plan financiar prin care să despăgubească victimele, ceea ce este echivalentul unui plan de faliment.

Planul a fost înaintat încă din decembrie 2018, dar încă nu a fost aprobat, principala cauză fiind faptul că deocamdată nu există în acesta surse clare de venit care să acopere sumele necesare despăgubirii a sute de foste sportive şi un sportiv. Singura sumă de care federaţia dispune vine din partea asiguratorului, care a fost de acord să plătească 215 milioane de dolari, dar aceasta nu este nici pe departe suficientă.

Faptele lui Nassar, comise şi la Michigan University, unde a fost tot medic sportiv, au făcut ca instituţia de învăţământ să acorde în mai 2018 despăgubiri de 300 de milioane de dolari altor 300 de victime ale doctorului.

Federaţia Americană de Gimnastică a declarat prin vocea preşedintelui Li Li Leung că speră să ajungă la un acord cu victimele şi astfel să poată formula un plan concret, care să fie şi acceptat până la începerea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din iulie 2020.