Federaţia elveţiană va fi suspendată dacă nu va sancţiona FC Sion până la 13 ianuarie

Comitetul Executiv al FIFA, reunit, sâmbătă, la Tokyo, a cerut federaţiei elveţiene să decidă până în 13 ianuarie 2012 sancţiunile în cazul grupării FC Sion, pentru nerespectarea unei interdicţii de transfer a jucătorilor, în caz contrar forul din Elveţia urmând să fie suspendat, informează AFP.

RomaniaTV.net
17 dec. 2011, 14:52
Federaţia elveţiană va fi suspendată dacă nu va sancţiona FC Sion până la 13 ianuarie

„După decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), din 15 decembrie 2011, Comitetul Executiv al FIFA a hotărât să fixeze pentru 13 ianuarie 2012 data limită pentru ca federaţia elveţiană (SFA) să aplice sancţiunile în cazul FC Sion. În consecinţă, toate meciurile jucate de FC Sion cu fotbaliştii în cauză trebuie să fie declarate pierdute la masa verde sau pentru fiecare din aceste partide trebuie retrase trei puncte. Dacă această dată limită nu va fi respectată, SFA va fi suspendată automat, începând din data de 14 ianuarie 2012”, se arată într-un comunicat al FIFA.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a confirmat, joi, că echipa elveţiană FC Sion nu va fi reintegrată în Liga Europa, validând astfel indirect decizia Comisiei de Apel a UEFA, din data de 13 septembrie. În plus, TAS a decis ridicarea măsurilor provizorii decise de Tribunalul Cantonal din Vaud, în 5 octombrie 2011. FC Sion va trebui să suporte două treimi din costurile procedurilor de la TAS, iar UEFA va suporta un sfert. În plus, gruparea elveţiană va trebui să plătească UEFA suma de 40.000 de franci elveţieni (32.600 de euro).

FC Sion va putea face recurs la Tribunalul Federal Elveţian, în termen de 30 de zile de la primirea motivării deciziei TAS.

TAS anunţase, la 25 noiembrie, că judecătorii care se ocupă de litigiul dintre UEFA şi FC Sion nu sunt în măsură să determine dacă poate fi luată o decizie finală, având în vedere complexitatea cazului.

UEFA a respins, în 13 septembrie, un apel înaintat de FC Sion, care contesta excluderea din grupele Ligii Europa, deoarece în play-off-ul competiţiei a folosit mai mulţi jucători fără drept de joc. Locul formaţiei FC Sion în Grupa I a Ligii Europa a fost luat de Celtic Glasgow.

La 5 octombrie, Tribunalul Cantonal din Vaud a cerut UEFA să reintegreze FC Sion în Liga Europa. Tribunalul cantonului Vaud a decis atunci că, sub incidenţa unei sancţiuni, UEFA trebuie să reintegreze echipa în grupa I a Ligii Europa imediat şi să considere jucătorii drept calificaţi pentru competiţie. „UEFA va plăti o amendă de 1000 de franci (valoarea maximă autorizată de lege) în fiecare zi în care nu se execută decizia judecătorului”, se arăta într-un comunicat al FC Sion, din luna octombrie. Judecătorul a mai cerut atunci ca UEFA să plătească 21.400 de franci elveţieni drept cheltuieli de judecată şi 33.000 de franci elveţieni pentru FC Sion.

FC Sion este în litigiu cu FIFA şi UEFA la mai multe jurisdicţii din Elveţia pentru că nu a respectat o interdicţie de transfer a jucătorilor. Această interdicţie a dus la eliminarea din Liga Europa, competiţie sub egida UEFA.

FC Sion şi-a multiplicat recursurile pentru a fi reintegrată în Liga Europa.