Federaţia Patronală Petrol şi Gaze cere politici publice pentru încurajarea investiţiilor în sector

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) solicită, cu ocazia Zilei Petrolistului, 8 septembrie, politici publice pentru încurajarea investiţiilor în sector, dar şi asigurarea unui cadru de reglementare "transparent, stabil şi predictibil".
Filip Stan
08 sept. 2019, 13:50
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze cere politici publice pentru încurajarea investiţiilor în sector

„8 septembrie, Ziua Petrolistului: la aniversare, petroliştii cer politici publice pentru încurajarea investiţiilor în sector, pentru sporirea rolului industriei în dezvoltarea economiei naţionale şi pentru protecţia eficientă a consumatorilor vulnerabili de energie. Sectorul românesc de ţiţei şi gaze solicită încă o dată Parlamentului şi Guvernului asigurarea unui cadru de reglementare transparent, stabil şi predictibil, în beneficiul deopotrivă al consumatorilor, al statului şi al investitorilor”, arată Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), într-un comunicat.

Din 1990, Ziua Petrolistului este sărbătorită în fiecare an, la data de 8 septembrie. La iniţiativa Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrom, Ziua Petrolistului se desfăşoară sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliştilor şi este dedicată personalului din industria petrolului, celor care lucrează în foraj, extracţie, prelucrarea şi cercetarea petrolului şi gazelor naturale.

„Susţinem accesibilitatea gazului natural pentru consumatorii finali români. Acest lucru este posibil prin creşterea concurenţei pe piaţa cu amănuntul a clienţilor casnici, precum şi adaptarea nivelului de protecţie acordat acelor consumatori vulnerabili. În continuare, reiterăm nevoia de a încuraja investiţiile în sectorul de producţie din România. Odată ce vom reuşi să îmbunătăţim interconexiunile României cu piaţa de gaze naturale din Uniunea Europeană, dependenţa de cantităţile de gaze naturale transportate prin Ucraina va fi diminuată considerabil. Continuarea lucrărilor la conducta BRUA va însemna îndeplinirea acestui angajament şi va spori interconexiunile între piaţa românească şi cea europeană a gazelor naturale. Pentru luarea deciziilor finale de investiţii în ceea ce priveşte gazele naturale din Marea Neagră, atunci este nevoie de predictibilitatea cadrului de reglementare, liberalizarea pieţei, interconexiunile şi stabilitatea fiscală. Prin descoperirile recente de gaze, România are o oportunitate pe care puţine state o au: de a-şi asigura independenţa energetică şi de a avea acces la surse de energie curate, versatile şi sustenabilă”, afirmă Franck Neel, preşedintele FPPG.

România are o istorie a petrolului de 152 de ani. În anul 1857 România a înregistrat trei premiere mondiale: prima ţară din lume cu o producţie de ţiţei de 275 tone, urmată de SUA în 1859, Italia în 1860, Canada în 1862 şi Rusia în 1863, Bucureştiul primul oraş din lume iluminat cu petrol şi rafinăria fraţilor Mehedinţeanu, prima rafinărie din lume, înfiinţată în judeţul Prahova, la Ploieşti. În Ploieşti este Universitatea Petrol şi Gaze, instituţie de învăţământ superior în domeniul petrolier, înfiinţată în urmă peste 70 de ani, dar şi Muzeul Naţional al Petrolului înfiinţat în 1959.

Tot România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină (1900) şi prima ţară care a înfiinţat o şcoală de maiştri sondori (1904).

În 1937, România ocupa locul 7 în lume şi atrăgea în continuare atenţia mapamondului cu invenţii şi premiere care aveau să rămână în istoria exploatărilor petroliere. Una dintre aceste mari realizări aparţine societăţii „Creditul Minier”: în 1934, la Chiţorani, s-a atins adâncimea de 3300 metri, a doua din lume, după recordul mondial absolut de 3.458 de metri înregistrat în California, arată FPPG.

În ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale din România, acesta are o istorie de 110 ani, primele emanaţii de gaz natural au fost descoperite la Sărmăşel, judeţul Mureş în anul 1909. Anul 1910 marchează prima intenţie din Europa de transport a gazelor, finalizată în 1914 cu prima conductă de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmăşel la Turda pe o distanţă de 55 km, iar în 1915, se înfiinţează prima societate din Europa, Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG), cu obiectul de activitate exclusiv: explorarea, forarea, exploatarea, transportarea şi distribuirea gazelor naturale din bazinul transilvănean.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1 – rezultate oficiale parțiale. Cine intră în turul 2 după numărarea voturilor
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Comuna în care se trăiește mai bine ca în București. Românilor nu le lipsește nimic acolo
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Decizie radicală privind TikTok. Alegerile au schimbat totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce