Felul de carne preferat românilor se scumpește cu minimum 25%. Grătarele vor fi mai sărace anul acesta

Felul de carne preferat al românilor se scumpește cu minimum 25%, în lunile care urmează, potrivit anunțului făcut de autorități.

09 iun. 2021, 17:17
Felul de carne preferat românilor se scumpește cu minimum 25%. Grătarele vor fi mai sărace anul acesta

Felul de carne preferat al românilor, și anume carnea de porc, se va scumpi cu minimum 25% în lunile care urmează, potrivit unui anunț făcut de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România.

Creşterea de minimum 25%, a preţurilor pentru consumator, este cauzată de diferența dintre prețul plătit pentru carnea de porc, fermierilor din ţările Uniunii Europene și cel plătit fermierilor din România.

”Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) semnalează diferenţe majore între preţurile plătite fermierilor din ţările Uniunii Europene, comparativ cu România unde, deşi se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei,  consumatorul român plăteşte un cost de produs de nivel european. În condiţiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanţa comercială  este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producţie este semnificativ afectat de preţul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 faţă de 2020), APCPR estimează pentru lunile următoare, o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumator”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Carnea de porc se va scumpi din cauza lipsei de finanțare a fermierilor români

Reprezentanții asociației se plâng de faptul că, în prezent, produc doar 30% din carnea de porc proaspătă comercializată consumatorilor.

”În contextul în care APCPR nu mai produce decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc, sectorul suin resimte o lipsă acută de finanţare şi de măsuri concrete de control şi combatere a PPA, solicităm prim-ministrului şi Guvernului României intervenţia în regim de urgenţă, în vederea implementării măsurilor ce se impun pentru a proteja fermele autohtone producătoare de carne de porc şi pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu şi lung”, mai arată Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc, conform news.ro.