Femei angajate la BBC cer plata retroactivă a salariilor şi scuze publice din partea postului

Un grup de 170 de femei angajate la BBC au cerut postului să prezinte scuze şi să fie plătite retroactiv în urma relatărilor conform cărora postul britanic a încălcat legea pentru plata egală a salariului şi nu le-a plătit corespunzător, scrie The Guardian.

30 ian. 2018, 10:04
Femei angajate la BBC cer plata retroactivă a salariilor şi scuze publice din partea postului

Serviciul public de radiodifuziune britanic BBC, prins în controversa inegalităţilor salariale dintre angajaţii bărbaţi şi femei, a anunţat vineri că şase prezentatori bărbaţi au acceptat să îşi reducă remuneraţiile, informează AFP.

”Le suntem recunoscători lui Huw Edwards, Nicky Campbell, John Humphrys, Jon Sopel, Nick Robinson şi Jeremy Vine, care au acceptat să li se reducă remuneraţiile”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Aceşti jurnalişti şi prezentatori de emisiuni câştigă toţi între 200.000 şi 750.000 lire pe an (228.000 şi 858.000 de euro).

”Detaliile acestor schimbări rămân să fie discutate, iar BBC va purta discuţii cu alţi (jurnalişti) în timp util”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Prezentatorul matinalului de la BBC Radio 4, John Humprys, care câştigă între 600.000 şi 650.000 lire pe an (respectiv între 687.000 şi 744.000 de euro), a precizat că, în cazul lui, este vorba despre o alegere voluntară, aşa cum este şi în cazul altor jurnalişti.

”BBC este într-o poziţie foarte-foarte diferită de cea în care se afla acum câţiva ani. În trecut, nu ne lipseau banii. Dar astăzi situaţia nu mai este aceeaşi. Şi mi se pare că există mari diferenţe salariale între noi”, a declarat prezentatorul, care a recunoscut că era ”foarte bine plătit la un moment dat”.

Editorul Amol Rajan a estimat la postul de radio BBC că aceste decizii individuale nu ”rezolvă problema generală” a inegalităţilor în cadrul companiei.

”Este un prim pas, dar nu rezolvă problema fundamentală pentru femeile care lucrează la BBC şi diferenţa de salarii în cadrul companiei”, a spus acesta.

Guvernul a salutat anunţul companiei audio-vizuale. ”Premierul a declarat că îşi doreşte egalitate salarială la BBC”, a spus un purtător de cuvânt din Downing Street.

”Orice decizie a BBC pentru a lua în considerare această problemă este binevenită”, a adăugat acesta.

BBC a fost subiectul a numeroase critici după ce a fost constrâns, în iulie 2017, să dezvăluie salariile anuale ale persoanelor cu funcţie de conducere şi ale prezentatorilor vedete, scoţând la iveală salarii de până la 2,2 milioane de euro pentru un prezentator de radio, precum şi diferenţe semnificative între bărbaţi şi femei care ocupă posturi echivalente.

La începutul lunii ianuarie, o femeie redactor-şef la BBC China şi-a anunţat demisia pentru a denunţa inegalităţile.