Discriminare la înălţime. Sunt persoanele supraponderale victime ale companiilor aeriene?

La începutul acestui an, trei femei din Noua Zeelandă - o mamă și cele două fiice adulte - au devenit subiect de ştire în întreaga lume atunci când li s-a refuzat locurile la clasa bussines pe care le-au plătit pentru un zbor Thai Airways, motivul fiind că ele sunt prea grase pentru a încăpea în scaune.

28 feb. 2020, 11:49
Discriminare la înălţime. Sunt persoanele supraponderale victime ale companiilor aeriene?

În mod ironic, cele trei au achiziționat locuri la  clasa bussines deoarece au presupus că scaunele vor fi mai mari și mai confortabile. Totuşi, din cauză că modelele de scaune ale aeronavei Thai Airways au făcut imposibilă amplasarea extensoarelor centurilor de siguranță pe scaunele clasei bussines, cele trei femei au fost mutate la clasa economic, unde au primit extensoare ale centurii de siguranță.

În timp ce povestea celor trei a devenit virală şi a dus la o rambursarea diferenței de costuri, povești de genul acesta nu sunt anomalii. Pe măsură ce dimensiunile scaunelor avioanelor continuă să se micșoreze pentru a face loc în aeronavă cât mai multor pasageri, din ce în ce mai multe persoane din întreaga lume nu reuşesc să se încadreze în dimensiuni şi sunt supuse unor comentarii invazive, atingeri și alte umiliri atât de angajații companiei aeriene, cât și de colegii lor pasageri. Provocarea este alta de fiecare dată, deoarece nu există un standard universal în ceea ce privește dimensionarea scaunelor în industria aeriană. Astfel, fiecare linie aeriană are linii directoare diferite, ceea ce înseamnă că chiar și cei mai bine informați consumatori au probleme în a anticipa cu ce se confruntă.

Există însă modalități de a face zborul – care poate produce anxietate chiar și pentru cel mai experimentaţi călători – mai uman pentru toți cei de la bord, indiferent cum arată corpul lor. Annette Richmond este fondatoarea Fat Girls Traveling, o comunitate digitală care le oferă femeilor sprijin, sfaturi și resurse despre călători, acestea fiind în funcţie de tipul de corp al viitoarelor pasagere. Fiind o „nomadă digitală” auto-descrisă şi fără adresă oficială, ea a monitorizat mii de ore pe zbor și s-a ocupat de o multitudine de situații apărute la bord. Are avantajul de a avea, de asemenea, un corp de mărimea XXL, ceea ce îi conferă autoritate în sfaturile sale. Deși sfatul său numărul unu este să se facă din timp cât mai multe cercetări cu privire la zborul, transportatorul și scaunul ocupat, ea recunoaște că acest lucru poate fi dificil. Regulile se schimbă frecvent și nu sunt întotdeauna afișate într-un loc ușor de găsit.

Citeşte şi VIDEO şocant. Două avioane s-au ciocnit în zbor, toate persoanele aflate la bord au murit

Unele țări au reglementări specifice privind mărimea corpului unei persoane și drepturile de călătorie aeriană. De exemplu, călătorii care zboară pe zboruri interne în Canada şi care au nevoie de două locuri, pot primi rambursarea costului celui de-al doilea tichet dacă au o scrisoare de la medic. În Australia, în schimb, Legea pentru Protecţia Consumatorilor le interzice companiilor aeriene să perceapă de la pasageri sume diferite, în funcție de mărimea corpului lor. În acelaşi timp, SUA se află într-o zonă gri. AirHelp.com este un site web din SUA, care ajută consumatorii să ia măsuri împotriva companiilor aeriene în situații controversate. Directorul juridic al companiei, Christian Nielsen, spune că pasagerii care au avut interacțiuni negative cu companiile aeriene în ceea ce privește dimensiunea scaunului trebuie să se ocupe de reglementări care se schimbă constant şi sunt dificil de urmărit. „Nu există nicio lege în vigoare (în Statele Unite) care să protejeze pasagerii care sunt împiedicați să zboare din cauza dimensiunilor lor„, spune acesta.

Citeşte şi Român reţinut la bordul unui avion după ce a bătut o stewardesă. Momente de panică într-un avion aterizat de urgenţă la Viena – VIDEO

Asta în condiţiile în care, în decembrie 2019, un studiu din New England Journal of Medicine a anticipat că jumătate dintre americani vor fi obezi până în anul 2030. Dar, deşi oamenii tind să se îngraşe peste tot în lume, asta nu înseamnă că atitudinile sociale s-au schimbat. „Există statistici care spun că 80 la sută dintre oameni (în Statele Unite) urăsc persoanele supraponderale”, spune Haber Jonas, citat de CNN. Iar tensiunile care ar putea fi rezolvate cu ușurință pe pământ devin mult mai problematice şi greu de gestionat în aer, acolo unde nu există nicio cale pentru ca oamenii să se îndepărteze unul de celălalt și să evite împărtăţirea spațiului. A fi blocat într-un tub zburător împreună poate transforma o astfel de situație într-o mare criză.

Situaţia este departe de a se rezolva prea curând în timp, pentru că asta ar presupune coturi mai mari pentru companiile aeriene, costuri pe care acestea nu par încă dispuse să le suporte.