Femeia care vrea să îi ia locul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO. Ce are de gând să facă pentru a opri războiul din Ucraina

Premierul eston Kaja Kallas anunţă că vrea să preia conducerea NATO. Acest anunț vine ca urmare a conflictului armat din Ucraina, dar și unor amenințări posibile venite dinspre țări mari și puternice, dând exemplu China.

15 nov. 2023, 14:39
Femeia care vrea să îi ia locul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO. Ce are de gând să facă pentru a opri războiul din Ucraina
Femeia care vrea să îi ia locul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO. Ce are de gând să facă pentru a opri războiul din Ucraina

O femeie, premier în Estonia, vrea să îi ia locul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO. Kaja Kallas nu a zăbovit să răspundă cu „Da” atunci când a fost întrebată, în cadrul „Summit-ului Apărării Politico”, dacă vrea să-i succeadă secretarului general al NATO.

Citește și: Suedia va deveni oficial membră NATO. Anunțul făcut de Jens Stoltenberg

Premierul eston Kaja Kallas vrea să devină șefa NATO

Răspunsul acesteia şi vizita sa la Washington vin în contextul unor temeri în rândul liderilor baltici şi est-europeni că susţinerea efortului de război al Ucrainei de către Statele Unite este tot mai greoaie. NATO a devenit deja o forță-cheie pentru Ucraina în conflictul cu Rusia, însă eforturile trebuie să continue și pentru ca Alianța să fie pregătită de alte amenințări emergente ca China sau inteligența artificială.

Premierul Kaja Kallas este optimist cu privire la faptul că Ucraina va învinge în eforturile sale de a respinge invazia rusă, în contextul în care ambele maluri ale Atlanticului se tem tot mai mult de un impas pe câmpul de luptă.

„Înţeleg întru totul acest lucru şi cred că acest lucru poate fi învins (n.r. armata rusă). Iar Ucraina poate învinge în acest război”, a declarat Kaja Kalla, potrivit Politico.

Ea respinge ideea că războiul este în impas, apreciind că este în interesul Rusiei să prezinte lucrurile în această lumină.

„Asta e în beneficiul lor. Să nu cădem în această capacană”, a mai menționat premierul Estoniei.

Kaja Kallas, care a fost primită de preşedintele american Joe Biden şi s-a întâlnit și cu oficiali şi congresmeni pe Dealul Capitoliului, insistă că susţinerea americană este necesară în vederea unei păci pe termen lung în regiune.

„Ceea ce vrem noi este o pace pe termen lung. Bineînţeles, susţinerea americană este fundamentală. De fapt, am avut o întâlnire foarte, foarte bună cu toţi aceşti oameni şi i-am întrebat pe ambasadori «când ne întâlnim cu cei sceptici?»”, a glumit Kallas, referindu-se la policienii care, deși au rezerve, sunt mai deschiși spre acceptarea acestei variante. Kallas a continuat despre discuția avută cu americanii: „Aveau multe întrebări şi am încercat să le răspund şi eu. Dar mi se pare că ne ducem la bun sfârşit ideile, iar mie mi se pare că nu suntem foarte îndepărtaţi unii de alţii”.

Citește și: Jens Stoltenberg avertizează: Rusia și China, pericol pentru NATO. Volodimir Zelenski va fi sprijinit pe termen lung