Suedia va deveni oficial membră NATO. Anunțul făcut de Jens Stoltenberg

Suedia ar urma să devină oficial membră a NATO luna viitoare. Anunțul a fost făcut chiar de șeful NATO, Jens Stoltenberg, care spune că decizia vine ca urmare a renunțării Turciei de a mai bloca aderarea acestei țări.

24 oct. 2023, 21:32
Suedia va deveni oficial membră NATO. Anunțul făcut de Jens Stoltenberg
Suedia va deveni oficial membră NATO. Anunțul făcut de Jens Stoltenberg

Suedia ar putea fi admisă în mod oficial în NATO în luna noiembrie, după decizia Turciei de a nu mai bloca aderarea ţării scandinave la Alianţa Nord-Atlantică. Într-o scrisoare adresată actualilor membri ai alianţei militare, secretarul general al NATO a solicitat reuniunea miniştrilor de externe din 28 şi 29 noiembrie ca dată ţintă, pentru luarea deciziei finale.

Citește și: Greta Thunberg, în fața judecătorilor din Suedia. Ce acuzații i se aduc tinerei activiste de mediu

Suedia, în curând în NATO

Suedia spera să devină deja membră a Alianţei Nord-Atlantice în vara anului 2022, dar Turcia şi Ungaria s-au opus. Recep Tayyip Erdogan le-a reproşat autorităţilor suedeze indulgenţa faţă de militanţii kurzi refugiaţi pe teritoriul ţării şi a cerut extrădarea a zeci dintre ei. Însă, după concesii ale Suediei, Erdogan a anunţat luni că a supus în mod oficial luni parlamentului turc spre ratificare protocolul de aderare a Suediei la NATO, după 17 luni de blocaj. Mai rămâne ca Ungaria să aprobe oficial aderarea Suediei la NATO.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia şi Finlanda au solicitat în acelaşi timp să adere la Alianţă. La începutul lunii aprilie, Finlanda a devenit cel de-al 31-lea stat membru al NATO.

La jumătatea verii, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a prezidat reuniunea miniştrilor de externe din NATO cu partenerii din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, desfăşurată în marja Summitului de la Vilnius. Aici s-a vorbit despre aderarea altor țări la Alianța Nord-Atlantică. După Ucraina și Suedia, și Republica Moldova ar urma să adere la NATO.

Astfel, potrivit Declaraţiei finale a Summitului de la Vilnius, NATO susţine „cu fermitate dreptul Republicii Moldova de a-şi decide propriul viitor şi cursul politicii externe, fără interferenţe externe”, şi respectă „pe deplin neutralitatea constituţională a Republicii Moldova”. Dintre statele menționate, Republica Moldova pare cel mai aproape de aderarea la NATO.

„NATO îşi intensifică sprijinul politic şi practic pentru a consolida rezilienţa şi a susţine independenţa sa politică, în contextul deteriorării mediului de securitate. Aliaţii salută eforturile Moldovei de a promova reforme democratice şi se angajează să sprijine Moldova pe măsură ce aceasta avansează în procesul de integrare europeană. NATO va continua să ofere asistenţă practică prin intermediul Pachetului de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, pe măsură ce Moldova depune eforturi pentru a-şi consolida propria securitate şi a-şi moderniza forţele armate”, precizează documentul final al Summitului.

Citește și: Rareş Bogdan şi Eugen Tomac susţin că Suedia, care va prelua preşedinţia UE, ar vrea să pună pe agendă chestiunea extinderii Schengen: „Suedia înţelege că România şi Bulgaria vor să intre în Schengen”