Femeie din Ucraina, împuşcată de soldaţii ruşi în timp ce îşi căuta mama: „Doctorii nu vor să-mi spună câte gloanțe erau în mine. Am fost împuşcată de la brâu în jos”

De la începutul invaziei în Ucraina, oficialii ruşi au spus în nenumărate rânduri că ţintele lor nu sunt civilii ucraineni sau imobilele rezidenţiale sau clădirile de birouri. Spusele lor sunt contrazise de Natalia Mykolaivna, o femeie aflată într-un spital din Zaporojie. "Am plecat s-o caut pe mama, locuieşte pe o stradă paralelă cu a noastră", a povestit ea. Un soldat rus a îndreptat arma spre ea şi a început să tragă în rafală. "Doctorii nu vor să-mi spună câte gloanțe erau în mine", a povestit femeia.

30 mart. 2022, 17:28
Femeie din Ucraina, împuşcată de soldaţii ruşi în timp ce îşi căuta mama: „Doctorii nu vor să-mi spună câte gloanțe erau în mine. Am fost împuşcată de la brâu în jos”

În ultima lună, mulţi civili din Ucraina au murit ca urmare a atacurilor armate lansate de armata lui Vladimir Putin. Păţania Nataliei, o femeie de 45 de ani din Zaporojie, indică faptul că soldaţii ruşi au atacat inclusivi civili. Ceea ce s-a întâmplat cu Natalia, a fost deliberat și fără justificare.

Aflată pe patul de spital şi strângând mâna fiului ei, Nikolai, Natalia a povestit într-un interviu pentru BBC ce a păţit în ziua în care soldaţii ruşi au ajuns în oraşul în care ea locuieşte, Polohy.

„Am ieșit din casă, eram îngrijorată pentru mama mea, așa că m-am dus să o văd. Locuia pe strada vecină”, spune Natalia. Femeia a povestit că soldaţii ruși de la primul punct de control pe lângă care a trecut i-au permis să meargă mai departe.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 35: Bombardamente la Kiev, Rusia şi-a încălcat promisiunile

„Am mers mai departe spre casa mamei, cu mâinile ridicate, spunând că mi s-a spus deja că pot trece. Dar soldatul a tras o rafală de mitralieră, lovindu-mă în picioare, peste tot de la brâu în jos”, povesteşte Natalia.

Natalia nu a văzut chipul soldatului rus care a împușcat-o și nici nu i-a auzit vocea.

„Nu a spus niciun cuvânt. Stăteau lângă un tanc cu litera Z pe el. Toți purtau măști sau cagule”, a povestit ea.

Vecinii şi rudele au reuşit să o salveze, fiind transportată la un spital de lângă Zaporojie. Medicii i-au zis că a trecut milimetric pe lângă moarte.

„Medicii nu au vrut să-mi spună câte gloanţe erau în mine. Am fost împuşcată de la brâu în jos”, spune Natalia, în timp ce îi arată reporterului BBC o rană provocată de un glonţ în stomac. „Una aici, una aici, alta aici. Totul este distrus, inclusiv părţile intime”.

Citeşte şi: Război în Ucraina. SUA acuză Rusia că doar simulează o retragere de lângă Kiev

Piciorul drept al Nataliei a fost rupt şi acum este prins într-o ramă metalică. Genunchiul ei este complet distrus şi nu va mai putea merge vreodată.

Polohy, orășelul acum ocupat în care Natalia a fost împușcată, se află pe drumul spre orașul asediat Mariupol. Este la doar câțiva kilometri sud de Orihiv, un mic sat de fermieri. După invadarea de către ruşi, mulţi locuitori, în special tineri, au fugit spre zone mai sigure. Au rămas doar bătrânii, medicii şi personal al apărării civile.