Femeile ar putea îmbătrâni mai LENT dacă ar avea mai mulţi…

Un studiu recent arată că femeile ar putea să încetinească procesul de îmbătrânire dacă ar avea mai mulţi... copii.

RomaniaTV.net
19 ian. 2016, 11:11
Femeile ar putea îmbătrâni mai LENT dacă ar avea mai mulţi…

Cu cât femeile au mai mulţi copii, cu atât mai încet ar putea înainta în vârstă, sugerează o nouă cercetare.

Analizând cromozomii femeilor, oamenii de ştiinţă au descoperit că doamnele care au mai mulţi copii au şi telomerii mai lungi (n.r. telomerii sunt o regiune de ADN situată la capătul fiecărui cromozom liniar), lucru care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Telomerii, aşa cum poate ştiai, sunt bucăţele de ADN situate la capătul fiecărui cromozom. La fel ca acele vârfuri care se găsesc la capetele şireturilor de la pantofi, telomerii protejează cromozomii, dar şi informaţia lor genetică extrem de importantă, de deteriorările care pot apărea.

Citeşte şi  Opt semne ale anxietăţii post-partum

Iar pentru ca celulele să se poată multiplica, este esenţial să aibă telomerii suficient de lungi. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, telomerii se scurtează, lucru care duce în cele din urmă la moartea celulelor, potrivit Institutului Naţional de Cancer din Statele Unite ale Americii.

Noul studiu despre care am menţionat mai sus, condus de Universitatea Simon Fraser din British Columbia, Canada, a inclus 75 de femei din două comunităţi rurale din Guatemala. Lungimea telomerilor acestor femei a fost măsurată cu ajutorul unor probe ADN luate din obraz (din interiorul gurii) şi salivă, de două ori, la 13 ani distanţă.

Cercetarea canadiană sugerează – dar nu a demonstrat – că aducând pe lume mai mulţi copii, maternitatea a fost asociată cu un ritm mai lent de scurtare a telomerilor şi cu o longevitate crescută.

Citeşte mai mult pe feminis.ro.