Femeile care rămân însărcinate atunci când ţin o dietă pot avea copii obezi

Femeile care rămân însărcinate în perioada în care ţin o dietă prezintă un risc mai mare de a avea copii obezi, din cauza faptului că regimul mamei poate genera o modificare a ADN-ului copilului din pântece, susţin cercetătorii de la Universitatea din Manchester, scrie Mediafax.

RomaniaTV.net
05 apr. 2012, 07:18
Femeile care rămân însărcinate atunci când ţin o dietă pot avea copii obezi

Potrivit studiului, femeile aflate în situaţia respectivă prezintă un risc mai mare de a avea copii ce vor deveni obezi sau diabetici pe parcursul vieţii lor , scrie Daily Mail.

Studiul americanilor a analizat sarcinile gemelare la ovine şi sarcinile femelelor care au fost hrănite cu mai puţină mâncare în momentul în care au conceput.

Cercetătorii au descoperit că atunci când femelele au fost hrănite cu mai puţină mâncare în momentul în care au conceput, acest lucru a cauzat o schimbare de ADN în creierul mieilor . Cercetătorii de la Universitatea din Manchester (New Hampshire, SUA) susţin că această descoperire este valabilă şi pentru oameni şi poate explica, de asemenea, de ce gemenii au şanse mai mari de a se îmbolnăvi de diabet zaharat atunci când ajung la maturitate.

Unul dintre cercetătorii care s-au ocupat de studiul respectiv, Anne White, a declarat: „Am descoperit că mieii gemeni nenăscuţi au suferit schimbări în structura ADN-ul în regiunea creierului care reglează aportul alimentar şi de glucoză, ceea ce a condus la un risc crescut de diabet la vârsta adultă. Descoperirile noastre oferă o explicaţie pentru faptul că gemenii sunt mai predispuşi a avea diabet şi relevă faptul că mamele care nu consumă suficiente alimente în momentul conceperii poate avea un copil care creşte cu un risc ridicat de a deveni obez. Studiul nostru este important deoarece relevă faptul că factori din creier pot fi modificaţi de mecanisme neereditare şi asta conduce la schimbări ce vor apărea ulterior în organism”.

Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology.