Femeile catolice vor avea roluri mai importante în Biserică. Papa Francisc a semnat decretul

Papa Francisc a modificat legea Bisericii Romano-Catolice pentru a le permite femeilor să aibă un rol mai important în această instituţie, anunţă Reuters, citat de News.ro.

11 ian. 2021, 18:10
Femeile catolice vor avea roluri mai importante în Biserică. Papa Francisc a semnat decretul
Papa Francisc

Femeile catolice vor avea roluri mai importante în Biserică. Însă, în pofida acestui fapt, femeile catolice nu vor putea avea calitatea de preot.

Femeile catolice vor avea roluri mai importante în Biserică

Potrivit decretului „Spiritus Domini”, care modifică legea Bisericii Romano-Catolice, femeile catolice vor avea dreptul să citească liturghiile, să servească lângă altar şi să distribuie cuminecătura.

Suveranul Pontif a formalizat prin acest decret ceea ce deja se întâmplă în mai multe ţări dezvoltate. Prin această schimbare introdusă în Codul Canonic, episcopilor conservatori le va fi imposibil să blocheze accesul femeilor în dioceză la aceste roluri. Aceste roluri „sunt diferite în esenţă de preoţii hirotonisiţi„, cu alte cuvinte, ele nu trebuie considerate precursoare  ale femeilor-preoţi.

Schimbarea în Legea Bisericii Romano-Catolice, necesară în scopul adaptării la „nevoile vremurilor”

Papa Francisc a precizat că a luat această decizie în urma unei cugetări teologice. El a adăugat că au existat mulţi episcopi care au susţinut această schimbare în legea bisericii în scopul adaptării la „nevoile vremurilor„.

Modificarea reprezintă, totodată, şi o recunoaştere a „contribuţiei valoroase” pe care femeile o au în Biserica Catolică. Suveranul Pontif a subliniat faptul că toţi catolicii botezaţi au un rol în misiunea Bisericii.

Papa Francisc se vaccinează împotriva Covid-19

Recent, Papa şi-a anunţat decizia de a se vaccina împotriva coronavirusului. Suveranul Pontif a anunţat sâmbătă, 9 ianuarie, că va fi vaccinat „săptămâna viitoare”, într-un interviu acordat canalului de televiziune italian Canale 5. Suveranul consideră că refuzul oamenilor de a se vaccina împotriva Covid-19 reflectă „negarea sinucigaşă,” notează Le Figaro.

„Săptămâna viitoare vom începe vaccinarea aici, la Vatican, şi am avut o întâlnire, trebuie să se facă,” în interviul care urmează să fie difuzat duminică seara.

Referitor la refuzul oamenior de a se vaccina, Papa Francisc a spus că „există o negare sinucigaşă pe care nu aş putea să o explic, dar astăzi trebuie să fim vaccinaţi”.