Femeile, la putere: ocupă cele mai multe posturi de conducere în ministere

Femeile deţin peste jumătate dintre posturile de decizie din administraţia publică centrală şi cele mai multe posturi de conducere în ministere. Acestea sunt mai multe în ministere, decât în unitaţile de la nivel local şi instituţiile din subordine, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Muncii, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
11 nov. 2011, 10:11
Femeile, la putere: ocupă cele mai multe posturi de conducere în ministere

Studiul, realizat la cererea Comisiei Europene, arată că primele trei ministere, cu peste 50 la sută femei în posturi de decizie, sunt Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) – 73,91 la sută, Ministerul Finanţelor Publice – 71,14 la sută, Ministerul Justiţiei – 70,97 la sută.

Primele trei ministere „masculine”, cu peste 50 la sută bărbaţi în posturi de decizie, sunt Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – 64,71 la sută, Secretariatul General al Guvernului – 62,50 la sută, Ministerul Afacerilor Externe – 59,62 la sută.

Colectarea datelor nu a avut în vedere posturile de ministru, secretar de stat, preşedinţi cu rang de secretar de stat şi consilieri personali.

Din 2003, Comisia Europeana a dezvoltat o bază de date on-line, care cuprinde situaţia femeilor şi a bărbaţilor în poziţii de decizie în domeniile politic, administraţie publică, judiciar, afaceri, finanţe, parteneri sociali şi ong-uri.