Femeile trăiesc cu 5,6 ani mai mult decât bărbaţii, însă cu o sănătate precară

Femeile trăiesc în medie cu 5,6 ani mai mult decât bărbaţii, dar îşi petrec aceşti ani într-o stare de sănătate mai precară, potrivit unui studiu prezentat pe site-ul internet al Institutului Ştiinţific de Sănătate Publică pe baza celor mai recente rezultate legate de speranţa de viaţă în stare bună de sănătate.

RomaniaTV.net
15 mai 2012, 15:19
Femeile trăiesc cu 5,6 ani mai mult decât bărbaţii, însă cu o sănătate precară

Acest indice al numărului de ani, pe care o persoană poate spera că-i va trăi cu o sănătate bună, se bazează pe trei indicatori: speranţa de viaţă fără incapacitate, fără boli cronice şi într-o stare relativ bună de sănătate, scrie Rador.

Pe baza statisticilor obţinute pentru Belgia, un bărbat, care avea 15 ani în 2008, va atinge în medie vârsta de 77,2 ani. Femeile, având aceeaşi vârstă în 2008, trăiesc în medie 82,8 ani. Totuşi, bărbaţii şi femeile au aceeaşi speranţă de viaţă fără incapacitate de 65,6 ani.

„Aşadar, femeile trăiesc cu 5,6 ani mai mult, dar nu într-o stare bună de sănătate”, explică Dr. Van Oyen. În plus, există diferenţe între regiuni, extrem de marcante pentru bărbaţi. Un bărbat va atinge vârsta de 78,4 ani în Flandra, din care 67,9 ani fără incapacitate. La Bruxelles, speranţa sa de viaţă se reduce la 77,2 ani, din care 63,2 ani fără probleme de incapacitate, şi un singur bărbat valon poate spera să trăiască 75,1 ani, din care 61,8 ani fără incapacitate.

Belgia se situează printre primele zece ţări din Uniunea Europeană în materie de speranţă de viaţă în stare bună de sănătate.