Feminista-soldat din armata Ucrainei, pledoaria pentru mobilizarea a 100.000 de femei: „Unde este libertatea reală, unde este egalitatea de gen?”

Yaryna Chornoguz este una dintre cele mai vehemente militate feministe din armata Ucrainei. Femeia-soldat militează pentru mobilizarea a 100.000 de femeie, sub pretextul egalității de gen.

17 ian. 2024, 19:30
Feminista-soldat din armata Ucrainei, pledoaria pentru mobilizarea a 100.000 de femei: „Unde este libertatea reală, unde este egalitatea de gen?”
Feminista-soldat din armata Ucrainei, pledoaria pentru mobilizarea a 100.000 de femei: „Unde este libertatea reală, unde este egalitatea de gen?”

Yaryna Chornoguz este una dintre vocile feminismului din Ucraina, fiind poetă și subofițer în armată. Aceasta a susținut o întreagă pledoarie care susține mobilizarea a 100.000 de femei în armată, iar articolul a fost publicat în Ukrainska Pravda. Yaryna Chornoguz a evocat concepte precum egalitatea de gen, dar și capacitatea femeilor de a lupta cot la cot cu bărbații.  Poeta născută în 1995, este soldat în armată ucraineană, cu patru ani de serviciu prin contract.

Citește și: Bobby Păunescu, dezvăluiri incendiare despre noua sa iubită! Dragostea dintre ei ține de ani de zile: „Ne cunoaștem din școala generală și ne-am revăzut”

„Cea mai mare parte din această perioadă a fost petrecută în misiuni zilnice de luptă”, scrie ea. Are gradul de subofițer principal.  Într-un articol de opinie publicat în Ukrainska Pravda, aceasta explică de ce femeile pot lupta, de ce ar trebui să fie mobilizate, dar și care sunt piedicile care le opresc pe acestea să se înroleze în armată. „Personal, sunt chiar dezgustată că datoria femeilor de a apăra patria în cadrul forțelor de apărare nu este stabilită prin lege la același nivel cu cea a bărbaților”, scrie Yaryna Chornoguz, conștientă că această frază le va părea unora „sălbatică și nebunească”.

„Dar dacă tu, ca persoană aflată într-un război cu un ocupant, nu ai dreptul și datoria egală cu persoanele de alt sex de a merge să lupți, să ucizi și să mori pentru scumpa ta țară natală, unde este libertatea reală, unde este egalitatea de gen?”, se întreabă ea.

Yaryna Chornoguz este de părere că ar trebui susținută mobilizarea femeilor în armata Ucrainei, în funcție de nevoile din teren.

sprijină ideea de a mobiliza un anumit număr de femei, de exemplu 100.000, în funcție de nevoile armatei.

Spune că „aproape orice femeie care lucrează în fiecare zi la un laptop și/sau conduce o mașină, dacă are dorința și motivația necesare, este capabilă să devină un excelent pilot sau navigator de dronă”. „Absolut orice femeie care nu se teme de sânge, este inteligentă, responsabilă în studiile sale și capabilă să aibă grijă de sănătatea unei alte persoane, dar și puternică din punct de vedere fizic, este capabilă să fie medic militar”, continuă Yaryna.

Crede că sunt destule femei care s-ar alătura luptei.

„Sunt sigură că multe dintre ele nu se grăbesc să se înroleze în armată, nu din cauza fricii de ostilități, ci din cauza fricii de a se confrunta cu devalorizarea bărbaților și cu instrucțiuni de genul „cunoaște-ți locul””, explică ea.

„Pentru ca femeile să fie protejate de astfel de stereotipuri, ar trebui create unități militare specializate numai pentru femei”, scrie Yaryna Chornoguz. Ea a declarat că este gata să participe la formarea unor astfel de unități.

„Femeilor care nu sunt deranjate să treacă printr-o inițiere dură, într-o unitate de luptă preponderent masculină, ar trebui să li se ofere posibilitatea de a continua să servească în unități mixte, așa cum este acum”, spune Yaryna Chornoguz.

La sfârșitul anului trecut, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că armata a cerut mobilizarea a 450.000-500.000 de soldați suplimentari. Parlamentul de la Kiev va dezbate în cursul acestei luni o nouă lege a mobilizării, pentru a simplifica procesul de recrutare în armată.

Citește și: Julio Iglesias, reținut pe aeroport, în Republica Dominicană. Artistul călătorea cu 42 de kilograme de mâncare în valiză