Fenomen astronomic inedit: Eclipsă totală de Lună, în aprilie

Pe data de 15 aprilie 2014 va avea loc o eclipsă totală de Lună. Fenomenul nu va fi, însă, vizibil din ţara noastră, ci doar din America de Nord, America de Sud şi Oceanul Pacific.

RomaniaTV.net
01 apr. 2014, 18:08
Fenomen astronomic inedit: Eclipsă totală de Lună, în aprilie

Din păcate, în Europa şi Africa Luna va apune în momentul în care va începe eclipsa.

O eclipsă lunară apare atunci când Soarele, Pământul şi Luna se aliniază. Luna trece prin umbra Pământului.

Umbra planetei noastre are două părţi: o secţiune interioară mai închisă la culoare – adevărata umbră, şi o regiune exterioară mai deschisă la culoare, denumită penumbră. Când Luna trece doar prin penumbră, vedem o eclipsă de Lună prin penumbră. Câteodată, însă, toată Luna trece prin umbră, creând o eclipsă totală lunară, lucru care se va întâmpla şi pe 15 aprilie. Faza de totalitate a eclipsei Lunii va dura 78 de minute.

Aspectul Lunii în timpul fazei de totalitate poate varia de la o eclipsă la alta. Traseul pe care îl are Luna prin umbra Pământului are un efect asupra aspectului, precum şi atmosfera – poate închide la culoare umbra, întrucât conţine picături de apă şi particule solide precum praf şi cenuşă, care reduc claritatea aerului, explică astronomy.com. Luna îşi schimbă şi culoarea în timpul fazei totale a eclipsei, tot din cauza atmosferei terestre.

Eclipsa totală de Lună va putea fi văzută în direct pe internet, datorită site-ului slooh.com.