Fenomen dramatic! O bucată de gheaţă de câteva zeci de mii de tone s-a desprins dintr-un gheţar

O echipă de exploratori a surprins momentul dramatic când o bucată uriaşă s-a desprins dintr-un gheţar. Scenele au fost filmate de cercetătorii aflați pe nava James Clark Ross, aflată sub pavilion britanic.

RomaniaTV.net
07 feb. 2020, 08:27
Fenomen dramatic! O bucată de gheaţă de câteva zeci de mii de tone s-a desprins dintr-un gheţar

Fenomenul a avut loc aproape de insula Anvers şi a durat câteva minute bune, scrie stirileprotv.ro.  „A început să cadă precum un efect în cascadă, din ce în ce mai departe, de-a lungul ghețarului. În acel moment am început să ne retragem în apele din larg, pentru că doar nu eram siguri cât de mult se va prăbuși. Partea din față a ghețarului așa cum o vedem acum este cu totul diferită față de cea care era acum două zile”, spune Simon Wallace, șeful echipei de explorare.

Blocul de gheață desprins are cel puțin 40 de metri înălțime, iar cei care s-au aflat la fața locului estimează că ar cântări cel puțin câteva câteva zeci de mii de tone.

Aceste iceberg-uri nu sunt doar de dimensiunea unor case, sunt de dimensiunea unor blocuri întregi de apartamente. Deci nu este deloc nesemnificativă topirea lor”, declară Kate Retallick, profesor Universitatea Bangor.

Potrivit specialiștilor, ghețarii din Antarctica se topesc într-un ritm îngrijorător, de șase ori mai rapid decât până acum. În ultimii 40 de ani, au dispărut 60 de miliarde de tone de gheață și există temeri că procesul este ireversibil, mai ales din cauza creșterii temperaturii globale.