Fenomen foarte rar: Au înflorit merii în luna octombrie

Într-o livadă din satul Glâmboaca din judeţul Sibiu au înflorit merii pentru a doua oară în acest an, în luna octombrie, un fenomen extrem de rar, datorat temperaturilor foarte ridicate înregistrate în această vară şi această toamnă, au declarat doi specialişti, marţi, pentru Agerpres.

RomaniaTV.net
02 oct. 2012, 14:03
Fenomen foarte rar: Au înflorit merii în luna octombrie

„Este un fenomen rar. Sunt ani în care toamna este lungă şi din cauza temperaturilor ridicate, înfloresc merii în această perioadă. Se întâmplă rar, în unele livezi, însă nu este nicio problemă pentru că sunt muguri pentru primăvară şi recolta nu este afectată de aceste flori. Uneori, din cauza temperaturilor, merii înfloresc la sfârşit de mai, în august şi chiar şi în septembrie – octombrie”, a precizat pentru Agerpres inginerul Ioan Anghel, expert horticultor la firma Horticola Internaţional, producător local de fructe.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, dr. Ioan Penţea, a declarat pentru Agerpres că nu i s-a mai ”întâmplat” să audă de meri înfloriţi în octombrie, ci doar de alţi pomi, ceea ce este considerat ”un fenomen extrem de rar”.

Dacă specialiştii au mai auzit de înfloritul merilor în octombrie, proprietarii merilor au fost cei mai surprinşi să vadă florile în pomi, în timp ce culegeau fructele.

„Nu am mai văzut aşa ceva niciodată. Culegem mere în fiecare toamnă, din grădina mea de la ţară, de la Glâmboaca, lângă oraşul Avrig, însă este pentru prima dată când m-am bucurat să văd flori de măr, lângă fructe. Nu am văzut până acum decât castani înfloriţi toamna, în Sibiu, însă de meri nu am mai auzit„, a declarat pentru Agerpres Carmen Bădilă, cea care a descoperit merii înfloriţi în octombrie.

Temperaturile de peste 30 de grade înregistrate la Sibiu în ultimele săptămâni şi seceta au avut şi efecte nedorite asupra producţiei de mere din acest an. Cele mai afectate au fost soiurile sensibile la căldură, cum este Florina, mai ales acolo unde proprietarii livezilor nu au putut iriga, conform specialiştilor.