Fenomen meteo extrem în România. Experţii anunţă o scădere dramatică a temperaturilor în această săptămână

România nu scapă de fenomene extreme care în trecut nu erau în vizorul specialiștilor ANM, din cauza schimbărilor majore la nivel mondial. Conform acestora, cicloanele din Europa vor aduce în România fenomene extreme.

02 mart. 2020, 13:39
Fenomen meteo extrem în România. Experţii anunţă o scădere dramatică a temperaturilor în această săptămână

Meteorologii au anunţat că în această săptămână vom avea parte de maxime de 21-22 de grade Celsius, cât şi maxime de 3–4 grade Celsius. Scăderea bruscă se va produce de la o zi la alta, iar factorul determinant va fi dat de cicloanele care fac ravagii în Europa.

PROGNOZA VERII. Gabriela Băncilă, şefa Centrului de Prognoză, anunţă furtuni devastatoare

„La anivelul ţării avem două anotimpuri într-o singură zi. La altitudini mici avem primăvara, ploi, vijelii, fulgere, tunete, grindină. Sunt temperaturi tipice sezonului cald, fenomenele fiind prognozate în vest, centru, nord, unde avem cod galben până la ora 18. La Sibiu sunt azi 13 grade, cu mult peste cât ar trebui să fie oriunde. În schimb, la altitudini, avem ninsori şi viscol.

Acest episod cu aceste precipitaţii are legătură cu furtuna din Marea Britanie. În următoarele zile vor mai fi cicloane care ne vor influenţa, cele din Marea Britanie vor aduce precipitaţii în nord, vest si centru. Aerul va continua să fie foarte cald, iar temperaturile foarte ridicate. Vom beneficia de zile foarte schimbătoare, dar în general cu vreme instabilă cu temperaturi extraordinar de ridicate – 22 de grade Celsius în Lunca Dunării, 21 în Bucureşti. Sunt temperaturi specifice pentru 3 mai. În noaptea de marţi spre miercuri vor fi între 1 – 10 grade Celsius, chiar şi peste cel al maximelor normale acestei perioade. Un singur ciclon ne aduce vreme ca de vară şi vreme ca de început de primăvară, cu ploi şi ninsori consistente a doua parte a săptămânii”, a adăugat meteorologul.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, două atenţionări Cod galben de intensificări ale vântului, valabile în 24 de judeţe, începând din dimineaţa zilei de luni. Luni, între orele 2:00 – 22:00, vântul are intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu viteze în general de 70 – 80 km/h, iar la altitudini mari de peste 90 – 100 km/h. Judeţele vizate sunt: Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş şi Vâlcea”, a declarat, pentru Digi24, meteorologul Simona Căpşună.

PROGNOZA METEO pentru două săptămâni. Se anunţă vreme caldă şi ploi

Potrivit acesteia, vremea se va schimba în a doua parte a săptămânii, când ciclonul care vine dinspre Marea Mediterană va urca la nord în România, va trage aer mai rece dinspre nordul continentului şi va duce la scăderi ale temperaturilor. Astfel, în vest, centru şi nord, joi vor fi maxime de 3-4 grade Celsius.