Fenomen meteo rar în deșert. Una dintre cele mai călduroase țări din lume a fost lovită de o furtună grindină: „Nu am mai văzut”

În ultimele zile, Kuweit, una dintre cele mai călduroase țări din lume, a fost lovită de o furtună de grindină, un fenomen meteo extrem de rar întâlnit în deșert. Fenomenul neobișnuit i-a bucurat pe localnici, însă oamenii de știință trag un semnal de alarmă și spun că acesta este rezultatul schimbărilor climatice.

29 dec. 2022, 16:30
Fenomen meteo rar în deșert. Una dintre cele mai călduroase țări din lume a fost lovită de o furtună grindină: „Nu am mai văzut”
Una dintre cele mai călduroase țări din lume a fost lovită de grindină

Una dintre cele mai călduroase țări din lume a fost lovită de o furtună de grindină. Kuweit, una dintre cele mai călduroase țări de pe planetă, a fost lovită de o furtună de grindină. Fenomenul a fost privit cu îngrijorare de oamenii de știință care spun că acesta este rezultatul încălzirii globale.

Citește și Prognoza meteo 30 decembrie 2022. Vremea continuă să se încălzească în așteptarea Anului Nou

Una dintre cele mai călduroase țări din lume a fost lovită de o furtună de grindină

Cantitățile mari de grindină care au căzut marți și miercuri în Umm al-Haiman, la aproximativ 50 de kilometri sud de capitala Al-Kuwait, i-a luat prin surprindere pe șoferi, dar i-a bucurat nespus de mult pe localnicii, care au ieșit din case pentru a se juca cu bulgări.

Meteorologii spun că nu au mai văzut un astfel de fenomen de mai bine de 15 ani.

„De 15 ani nu am mai văzut o asemenea cantitate de grindină iarna”, a declarat Mohammed Karam, fostul director al departamentului de meteorologie din Kuweit, pentru AFP.

Rețelele de socializare au fost invadate cu fotografii şi videoclipuri în care apar drumuri parţial acoperite cu gheaţă, dar și copii care se joacă cu gheață.

Potrivit serviciilor de meteorologie din Kuweit, vremea s-a mai ameliorat începând de miercuri, însă pe alocuri au fost înregistrate precipitaţii sub formă de ploaie în cantităţi de până la 63 de milimetri.

Fostul director al departamentului de meteorologie din Kuweit, Mohammed Karam, a avertizat că deşi furtunile cu grindină sunt „rare” în Kuweit, frecvenţa acestora ar putea creşte în următorii ani pe fondul schimbărilor climatice la nivel global.

Potrivit oamenilor de știință, țara din Golf, bogată în petrol, se confruntă cu căldură extremă şi riscă să devină nelocuibilă în anumite perioade ale anului, pe măsură ce planeta se încălzeşte. De exemplu, în 2016, Kuwait a înregistrat un record mondial, 54 de grade Celsius.

Între 2071 şi 2100, în anumite zone ale ţării, temperaturile ar putea creşte cu 4,5 grade peste mediile istorice, spun reprezentanții Autorității  publice de mediu.

Citește și Prognoza meteo. Vreme atipică în ianuarie, cu inversiuni termice şi un ciclon polar care aduce strat de zăpadă şi temperaturi siberiene