Fenomen meteo rar. O tornadă a fost surprinsă în Botoşani

O tornadă de mici dimensiuni a fost surprinsă de o tânără, în Botoşani. Din fericire, aceasta nu a produs pagube materiale. Reamintim că la finalul săptămânii acesteia a intrat pe teritoriul României un ciclon dinspre Marea Neagră.

21 iun. 2021, 14:59
Fenomen meteo rar. O tornadă a fost surprinsă în Botoşani
Fenomen meteo rar. O tornadă a fost surprinsă în Botoşani

Fenomen meteo rar. O tornadă a fost surprinsă duminică de o tânără, la marginea municipiului Botoşani.

Fenomen meteo rar. Tornadă în Botoşani

Citeşte şi Tornadă în Bihor. Zeci de case au rămas fără acoperişuri. FOTO şi VIDEO

Tânăra a surprins pâlnia tornade în zona pădurii Baisa, deasupra putându-se vedea şi o serie de nori negri, foarte aproape de pământ. Porivit meteorologilor, judeţul Botoşani s-a aflat sub avertizare meteo de vreme rea până pe 21 iunie, ora 2:00.

Reamintim că la finalul săptămânii acesteia a intrat pe teritoriul României un ciclon dinspre Marea Neagră.

„Ciclonul sună puţin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical. Avem doua tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical – acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii şi poate să producă pagube foarte mari de la vânt şi precipitaţii; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră – sunt structurile care au front rece şi front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului şi pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale. Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni. Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune şi atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”, a explicat joi seara la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist in fenomene meteo extreme.

Citeşte şi Tornadă și potop pe litoral. Autoritățile locale s-au întâlnit în ședință de urgență

Tornadă filmată de pilotul unui avion. Imaginile spectaculoase

Pilotul unui avion de mici dimensiuni a filmat cu telefonul mobil o tornadă în timpul zborului, în Oklahoma, scrie kjrh.com. Acesta a spus că nu a simţit deloc turbulenţe în timpul zborului.  Meteorologii din Oklahoma au explicat ulterior că nu a fost o tornadă în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un vârtej care s-a produs deasupra unei suprafețe de apă, denumit trombă.

https://www.youtube.com/watch?v=xxix2in1X4o