Tornadă și potop pe litoral. Autoritățile locale s-au întâlnit în ședință de urgență

Sunt fenomene meteo extreme pe litoral. La Corbu o tornadă a speriat turiștii, iar stațiunea Mamaia a fost pur și simplu măturată de ploaie și de grindină.

13 iun. 2021, 18:15
Tornadă și potop pe litoral. Autoritățile locale s-au întâlnit în ședință de urgență

Tornadă și potop pe litoral. Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost soicitați, duminică, 13 iunie, să intervină în Corbu de Jos dar și în Medgidia.

Tornadă și potop pe litoral. Intervenții de urgență ale autorităților

Din primele informații, ar fi vorba despre o locuință inundată de pe strada Principală, nr.2, din localitatea Corbu de Jos. La Medgidia ar fi vorba despre un garaj de pe strada Oituz, numărul 15, inundat.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a hotărât aprobarea Planului de măsuri de apărare împotriva inundațiilor, necesar a fi respectat la nivel local, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Decizia a fost luată ca urmare a avertizării meteorologică emisă de către Administrația Națională de Meteorologie: Cod Portocaliu, interval de valabilitate 13 iunie 2021, ora 14.00 – 13 iunie 2021, ora 23.00. Totodată a fost emisă și avertizarea hidrologică nr. 51/13.06.2021, de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor: Cod Galben, interval de valabilitate 13 iunie 2021 ora 12.00 – 14 iunie 2021, ora 24.00 și Cod Portocaliu, interval de valabilitate 13 iunie 2021, ora 14.00 – 14 iunie 2021, ora 09.00;

În vederea gestionării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, primarii localităților din județul Constanța vor întreprinde demersuri pentru ducerea la îndeplinire, fără a se limita la acestea, a măsurilor de apărare împotriva inundațiilor, prevăzute la Art. 1, cât și pentru respectarea prevederilor Ordinului comun nr. 459/78/2019 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică, precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă și poluări marine în zona costieră.

Citește și: Furtuni violente în următoarele ore în România. A fost emisă alertă meteo COD PORTOCALIU
Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică, 13 iunie, o avertizare meteorologică de tip cod portocaliu! Fenomenele vizate sunt ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată.

În județele Tulcea și Constanța, cu precădere în zona litoralului, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, viejlii și grindină. Va ploua abundent și se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Citește și: Alertă în Constanța. Un velier s-a răsturnat pe lacul Siutghiol: patru persoane erau la bord!