Fenomen misterios la cei doi poli ai Pământului: Este fără precedent

La cei doi poli ai planetei, în Antarctica, dar şi în regiunea Arcticii, se întampla fenomene care îi nedumeresc pe oamenii de ştiinţă. Imaginile surprinse din satelit au arătat că suprafaţa acoperită de gheaţă din Antarctica s-a extins enorm, în timp ce în zona Arcticii ea s-a micşorat, scrie ziare.com.

19 sept. 2014, 19:01
Fenomen misterios la cei doi poli ai Pământului: Este fără precedent

Antarctica se pregăteşte să atingă un record al mării de gheaţă în acest an, iar suprafaţa îngheţată din Arctica este la un nivel foarte scăzut, al 6-lea din istoria înregistrărilor.

„Gheaţa din Antarctica este gata să stabilească un nivel maxim în acest an, acum având 19,7 milioane de kilometri pătraţi şi continuă să crească. Aceasta este o zona acoperită de marea de gheaţă pe care nu am mai văzut-o niciodată până acum din spaţiu. Este fără precedent”, a spus Jan Lieser de la Centrul de cercetare a climatului antarctic.

Spectacol ceresc: Aurora Boreală deasupra Norvegiei VIDEO

Enigma expansiunii gheţii din Antarctica şi scăderea acesteia în Arctica este bulversantă chiar şi pentru specialişti, care însă spun că un posibil motiv al acestui ciudat fenomen ar putea fi schimbarea direcţiei de bătaie a vântului.

Suprafata de gheaţă din Arctica a ajuns la 5,09 milioane de kilometri pătraţi, nivel mai mic decât anul trecut, dar mai mare decât în anul 2012, când s-a înregistrat un record negativ de 3,5 milioane de kilometri pătraţi.

Ca o particularitate, cercetătorii au anunţat că a existat o retragere puternică a gheţii din Marea Laptev, iar motivele nu sunt înca foarte clare; temperaturile de acolo au ajuns cu 5 grade Celsius mai mari decât media de până acum.