FENOMEN SPECTACULOS pe CER. Mai multe inele s-au format în jurul Soarelui FOTO

Imaginea Zilei vine din oraşul Red River, New Mexico. Un superb halou solar s-a format în dimineaţa zilei de 9 ianuarie, la răsărit. Dacă ar fi fost un singur inel, probabil că se spunea că este un fenomen optic obişnuit. Priviţi însă imaginea şi veţi observa nouă inele incomplete şi arcuri tangente, fenomen extrem de rar.

13 ian. 2015, 12:16

Un halo este un inel de lumina înconjurând Soarele sau Luna, scrie ziaruldeiasi.ro. Majoritatea halourilor arata precum inele albastre stralucitoare dar in unele cazuri dispersia luminii la trecerea prin cristalele de gheata din norii de mare inaltime precum cei cirostratus poate face ca haloul sa aiba culoare.

Citeşte şi Cercetătorii sunt în STARE DE ALERTĂ. O piramidă a fost descoperită pe suprafaţa LUNII FOTO

Halourile se formeaza atunci când lumina Soarelui sau a lunii este refractata de cristalele mici de gheata asociate cu norii de înalta altitudine(precum norii cirostratus). Un halo de 22 de grade este un inel de lumina situat la 22 de grade de S 444h72e oare (sau luna) si este cel mai comun tip de halo. Este format de cristale hexagonale de gheata cu diametre mai mici de 20,5 micrometri.

Lumina sufera doua refractii la trecerea printr-un cristal de gheata iar unghiul de deviere al luminii depinde de diametrul cristalului de gheata.

Citeşte şi Cea mai STRĂLUCITOARE COMETĂ VERDE, vizibilă în România în ianuarie

Un halou de 22 de grade se formeaza când lumina intra printr-o parte a cristalului columnar si iese prin partea cealalta a sa. Lumina este refractata o data atunci când intra in cristalul de gheata si inca o data atunci când îl paraseste.

Cele doua refractii schimba directia luminii cu 22 de grade de la directia initiala, producând un inel de lumina observat la 22 de grade de Soare sau de luna

Un arc tangent este o portiune de lumina stralucitoare care este ocazional observat de-a lungul unui halo. Acest lucru are loc atunci când lumina Soarelui este refractata de cristalele de gheata in cadere de forma hexagonala asemanatoare cu un creion orientat orizontal.