Fenomen rar în Apuseni: Vârtej ca o mică tornadă, surprins în imagini

Fenomen rar în Apuseni! Momentul a fost filmat, iar imaginile care i-au surprins pe privitori au ajuns pe internet.

14 aug. 2022, 15:08
Fenomen rar în Apuseni: Vârtej ca o mică tornadă, surprins în imagini

„Natura din Apuseni surprinde mereu. Asta am constatat și noi în imaginile realizate de Raul Ghiran, președintele Asociației Rescue Transilvania. În film se observă un vârtej, precum o mică tornadă, care se desfășoară pe punctul de belvedere de la Dealu Botii! Absolut impresionant!”, apare pe pagina de Facebook Apuseni Transilvania.

Cum se produc tornadele

“Tornada este o perturbație atmosferică violentă, de dimensiuni reduse, cu un caracter turbionar, sub  aspectul unei  coloane înguste care se rotește foarte  repede sau al unei pâlnii întoarse care atinge nivelul solului.

Atunci când un curent de aer rece întâlnește o masă  umedă de aer cald iau naștere niște nori negri enormi  (numiți cumulonimbus).

Acești nori generează o furtună  cu tunete, în care urcă aerul mai cald, creând un  curent puternic. În partea superioară a furtunii, vânturi puternice încep să se învârtă tot mai rapid, formând un vârtej. Vârtejul se rotește în spirale din ce în ce mai strânse, mărindu-și viteza și înălțându-se spre nori, după care coboară și lovește pământul cu violență.

Pentru a considera  un vârtej – un vânt în spirală în formă de pâlnie – drept o tornadă, acesta trebuie să fie in contact cu solul și cu norul care produce furtuna. Când această pâlnie vine în contact cu solul, se produce o zonă concentrată de distrugere”, au explicat cei de la meteo.ro.