Fenomen spectaculos în Munţii Bucegi. Imagini rare cu „efectul Gloria” sau „Omul din nori”

Un fenomen extrem de rar a fost surprins în Munţii Bucegi. Este vorba despre "Efectul Gloria" sau "Omul din nori". Acesta se formează în condiţii proprice de lumină, atunci când umbra unui obiect sau a unei persoane se proiectează pe un nor sau pe o zonă cu ceață.

03 sept. 2021, 09:04
Fenomen spectaculos în Munţii Bucegi. Imagini rare cu „efectul Gloria” sau „Omul din nori”

Fenomen spectaculos în Munţii Bucegi. Un ranger al Parcului Naţional Bucegi a surprins în urmă cu un an un fenomen extrem de rar, fenomen denumit Efectul Gloria. Imaginile mai fac şi acum senzaţie pe internet.

Fenomen spectaculos în Munţii Bucegi. Ce este efectul Gloria şi cum se formează

Efectul Gloria este un fenomen extrem de rar care se formează în condiţii propice de lumină, atunci când umbra unui obiect sau a unei persoane se proiectează pe un nor sau pe o zonă cu ceață.

Citeşte şi Avalanşă spectaculoasă şi de mari proporţii, filmată în Nepal. Speriaţi, martorii au luat-o la fugă VIDEO

„Efectul Gloria mai poarta numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, au transmis reprezentanţii Romsilva pe pagina de Facebook.

Efectul Gloria apare mult mai rar în Munţii Bucegi decât în alte colţuri ale lumii. Potrivit specialiştilor, fenomenul poate fi observat şi în alte zone decât cele muntoase. Acesta a putut fi observat pe luciul apei de pe celebrul pod Golden Gate Bridge, în Statele Unite ale Americii.

Citeşte şi Fenomen meteorologic spectaculos, un nor imens a acoperit oraşul Lvov VIDEO

Superstiţii legate de Efectul Gloria

În Marea Britanie, efectul este considerat că ar fi un Big Foot scoțian. Se spunea că se apropie de norul gri care se schimbă pe al doilea cel mai înalt munte din Marea Britanie. Pe teritoriul britanic fenomenul a putut fi observat prima dată în anii 1920.

De asemenea, termenul Brocken își are originea în Germania. Brocken este cel mai înalt vârf din Munții Harz. Vârful Brocken este acoperit cu nori sau ceață timp de 300 de zile pe an, și este învelit în vechi superstiții și basme care implică vrăjitoare.

 


loading...
Partenerii noștri