Fenomen spectaculos pe cer: Luna, Venus şi Jupiter se aliniază. Se pot vedea cu ochiul liber

Week-endul acesta va aduce un eveniment astronomic care nu se va mai repeta până în 2052. Cele mai strălucitoare astre de pe cer, Luna, Venus şi Jupiter se vor alinia, apărând în nopţile de duminică şi luni la numai câţiva centimetri distanţă, privite cu ochiul liber.

RomaniaTV.net
12 nov. 2017, 07:29
Fenomen spectaculos pe cer: Luna, Venus şi Jupiter se aliniază. Se pot vedea cu ochiul liber

Dumincă se vor apropia Venus şi Jupiter, la numai câteva grade, adică, la distanţă de un deget, dacă sunt privite de pe Pământ. Luni li se va alătura şi Luna, cele trei astre urmând să formeze un triunghi de lumină.

Venus si Jupier vor fi vizibile deasupra orizontului spre sud-est, luni, 13 noiembrie. Daca cerul nu va fi acoperit de nori, cele doua planete vor fi foarte stralucitoare, noteaza Mirror.

Cel mai bun moment pentru a le observa va fi cu 40 de minute inainte de rasaritul soarelui.

O astfel de apropiere intre Venus si Jupier are loc o data la 398,88 zile. De data aceasta, cele doua planete vor fi la o distanta 16 de arc-minute (arc-minutul este a saizecea parte dintr-un grad), ceea ce este un fenomen rar.

Scape.com scrie ca in urmatorii 100 de ani Venus si Jupiter vor fi la o distanta de 21 de arc-minute de doar 24 de ori.

Luna este cel mai apropiat astru de Pămân, dintre cele trei, aflându-se la aproximativ 405.554 kilometri de planeta noastră. Venus se află la 151 milioane de kilometri distanţă iar Jupiter la 869 milioane de kilometri.