România ar putea fi lovită de tornade. Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, aruncă bomba

Românii sunt speriați de ideea țara noastră să fie afectată de tornade. Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice, spune că ar exista această posibilitate în viitor.

02 ian. 2023, 18:57
România ar putea fi lovită de tornade. Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, aruncă bomba

România a fost victima tornadelor încă din 1860. A fost chiar în București, unde e acum Delta Văcărești, și a fost analizată de primul director de la Institutul de Meteorologie.

„Nu sunt fenomene neobişnuite, doar că după 1945 ele nu mai sunt menţionate în înregistrările meteorologice sau în presă”, a declarat Bogdan Antonesc, expert în fenomene meteorologice pentru Antena 3 CNN.

„În acest timp, între 1945 şi 1989 au existat tornade şi ne putem da seama pentru că ştim cum se formează tornadele şi atunci ne putem întoarce în timp să vedem dacă au existat acele condiţii şi în anii 1970,1980 şi au existat”, a mai spus Bogan Antonescu.

Citește și Prognoza meteo pe două săptămâni. Nu scăpăm de iarnă, când vin ninsorile şi gerul în România

În urma unei tornade care a avut loc în 1912, în județul Mureș, au rezultat 17 victime și sute de răniți.

„A existat o tornadă în 1912 în judetul Mureş de astăzi, unde au fost 17 victime şi aproximativ 500 de răniţi. Este o tornadă de care abia acum s-au aflat detalii,deşi tornada a fost destul de popularizată în presa vremii, însă nu a fost considerată ca un eveniment deosebit. Un eveniment de genul acesta în zilele noastre ar fi considerat o consecinţă a schimbărilor climatice”, a precizat Bogdan Antonescu.

România ar putea fi afectată de tornade

Citește și Elena Mateescu anunţă că se schimbă anotimpurile în România. Când loveşte ciclonul arctic la Bucureşti!

Există posibilitatea ca, în viitor, o parte a României ar putea fi afectată de tornade, a avertizat Bogdan Antonescu.

„Dacă ne uităm la condiţiile meteorologice, partea de sud-est a României este regiunea unde apar cele mai frecvent codiţiile pentru tornade şi de unde sunt cele mai multe raportări”, a mai precizat Bogdan Antonescu.