Elena Mateescu anunţă că se schimbă anotimpurile în România. Când loveşte ciclonul arctic la Bucureşti!

Directorul ANM atrage atenția că din cauza schimbărilor climatice, România riscă să aibă doar două din cele patru anotimpuri, vară și iarnă.

02 ian. 2023, 07:05
Elena Mateescu anunţă că se schimbă anotimpurile în România. Când loveşte ciclonul arctic la Bucureşti!

Luna ianuarie debutează cu vreme de primăvară. Sunt maxime de până la 17 grade, un record termic, spune directorul ANM, Elena Mateescu. Ce ne rezervă vremea în prima săptămână din an și dacă vor cădea totuși fulgi de nea în ianuarie ne

”Este un debut de lună ianuarie care, prin tradiție, este considerată cea mai rece lună a anului și a iernii în țara noastră, cu valori de temperaturi mai mari de 10-15 grade decât normalul termic al perioadei din calendar.

La această oră înregistrăm valori mai mari de 17 grade, 20 de grade la Rădăuți, în nordul Moldovei, 19 grade la Botoșani, Suceava, Târgu Neamț, Târgu Ocna, de asemenea, 18 la Mangalia, Câmpina, Curtea de Argeș, Pitești, Târgoviște, Pătrâlagele, 14 grade în Capitală, iar pe litoral, de asemenea, 16 grade la Constanța.

Iată o vreme deosebit de caldă în toată țara și vremea caldă va fi de interes pe tot parcursul săptămânii care va începe. Mâine contăm, de asemenea, pe maxime între 7 până la 18-19 grade, cu 16-17 grade în Capitală.

De miercuri, o să consemnăm temperaturi ușor în scădere, maxime de până la 13-14 grade, dar acestea vor fi considerate valori peste ceea ce ar fi normal, în condițiile în care în această perioadă ar trebui să înregistrăm maxime între -5 până la cel mult 5 grade”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Prognoza meteo. Avertismentul ANM, când ajunge furtuna arctică peste România. Vortexul aduce munţi de zăpadă şi temperaturi siberiene

Totodată, Mateescu susține că ”anul 2023 va fi un an al extremelor meteorologice”.  ”Și cu siguranță și anul 2023 va fi un an al extremelor meteorologice, pentru că, așa cum arată primele estimări făcute de către agenția METOFIS din Marea Britanie, în această la mijlocul lunii decembrie în fiecare an se realizează o estimare a anului următor posibil, există o estimare care ne arată că și 2023 va putea fi un an mai cald.

Este posibil chiar unul dintre cei mai călduroși ani la nivel mondial, cu o temperatură medie mai mare decât perioada preindustrială de 1.2 grade Celsius fapt care înseamnă mai multe fenomene meteorologice extreme și, practic, 2023 ar fi al 10-lea an consecutiv în care valorile temperaturilor medii anuale la nivel global ar fi mai mari cu un grad”, a precizat Elena Mateescu.

Meteoradar, primele estimări: 2023 – Un an deosebit de cald pe glob?

Anul 2022 a fost un an excepțional de cald în multe țări, chiar dacă în ansamblu la nivel global nu a fost atât de cald ca 2016. La ce ne putem aștepta de la 2023?

Prognoza anuală a temperaturii globale realizată de Serviciului Meteolorgic din Marea Britanie (MetOffice), sugerează că 2023 va fi unul dintre cei mai călduroși ani înregistrați vreodată de planeta noastră, de când se fac observații instrumentale.

Se estimează că abaterea temperaturii medii globale față de medie pentru acest an va fi cuprinsă între 1,08 și 1,32 grade Celsius, cu o estimare centrală de 1,2°C peste media climatologică. Astfel, 2023 ar fi al zecelea an consecutiv cu temperaturi cu cel puțin un grad peste nivelul preindustrial.

În ultimii ani, temperatura globală a fost influențată de La Niña, faza rece a oscilației atmosferice ENSO, care a avut un efect temporar de răcire. Cu toate acestea, modelele climatice pentru 2023 favorizează o revenire la faza neutră, sau chiar la faza caldă, El Niño, fiind așteptate astfel temperaturi mai ridicate în Pacificul tropical.

Știați că?
Oscilația Sudică – El Niño (ENSO) este o variație periodică a vânturilor și a temperaturilor de la suprafața mării, în zona tropicală a Oceanului Pacific. Faza de încălzire a temperaturii mării este cunoscută sub numele de El Niño, iar faza de răcire sub numele de La Niña.Potrivit Centrului de predicție climatică al MetOffice, modelele dau șanse de aproximativ 50% ca faza La Niña să dureze până în martie 2023, iar dincolo de această dată sunt șanse crescute ca oscilația ENSO să treacă cel puțin în faza neutră.

Fenomen meteo rar în deșert. Una dintre cele mai călduroase țări din lume a fost lovită de o furtună grindină: „Nu am mai văzut”

Se așteaptă ca acest lucru va duce la temperaturi în general mai ridicate în 2023 față de 2022. Anul trecut a fost, totuși, un an excepțional de cald, cu temperaturi record în unele zone ale globului. De exemplu, s-au atins pentru prima dată 40°C în Marea Britanie.

La nivel global, cel mai cald an de până acum, de când au început înregistrările meteorologice, este 2016, un an în care El Niño a contribuit la creșterea temperaturilor globale.

Potrivit oamenilor de știință, pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice creșterea temperaturilor medii globale față de nivelurile preindustriale nu ar trebui să depășească 1,5 grade.