Fenomenele extreme fac ravagii în Europa VIDEO

Caniculă, secetă şi fenomene extreme. Vremea tot mai capricioasă face ravagii în Europa, dar şi dincolo de Ocean, unde americanii au găsit o nouă cale, inedită, de a lupta împotriva secetei fără precedent din statul California.

12 aug. 2015, 13:55
Fenomenele extreme fac ravagii în Europa VIDEO

Scene dramatice au fost surprinse în sudul Italiei, în Calabria unde localităţi întregi au fost inundate de şuvoaie de apă şi noroi. Autorităţile locale au decretat stare de urgenţă, potrivit România TV.

Citeşte şi Portugalia arde. 600 de pompieri încearcă să stingă cel mai mare focar de incendii dintr-un parc natural

Rossano este cea mai afectată localitate, ploile torenţiale din ultimele zile au transformat străzile în adevărate râuri. Zeci de maşini au fost luate de ape, iar numeroase case, inundate. Echipele speciale au reuşit să salveze zeci de familii rămase izolate în propriile locuinţe.

 

În timp ce Italia este afectată de ploi torenţiale şi furtuni, Portugalia încearcă să facă faţă unui alt fel de dezastru. 9 mii de hectare de pădure au fost distruse de flăcări în ultimele zile. În acest moment, peste 600 de pompieri se luptă cu 4 incendii violente, în nordul ţării. Seceta afectează 80 de sută din teritoriul ţării.

Citeşte şi Vreme la extreme în Europa: Caniculă în Ungaria, furtuni în Italia VIDEO

Secetă istorică este şi în California, America, unde oficialii au recurs la o stratagemă fără precedent ce pare desprinsă dintr-un film SF. Concret, zeci de mii de mingi au fost aruncate în rezervorul care alimentează cu apă oraşul Los Angeles, o măsură extremă menită să prevină evaporarea apei, din cauza căldurii excesive. În plus, mingile negre, care conţin apă pentru a avea stabilitate, protejează suprafaţa apei de razele nocive ale soarelui. Proiectul, a cărui valoare se ridică la 34, 5 milioane de dolari prevede în total 96 de milioane de mingi pentru uriaşul rezervor de apă. Măsura este vitală pentru Los Angeles, unde consumul de apă a fost redus cu 13 procente din cauza secetei care afectează statul.