Fereşte-te de acest aliment în Postul Crăciunului. E pericol pentru toate româncele. Avertismentul transmis de nutriţionistul Mihaela Bilic!

Astăzi începe oficial Postul Crăciunului. Credincioşii din toată ţara care sunt dispuşi să ţină acest regim vor renunţa la carne, ouă, brânză, lapte și, în unele zile, la ulei.

15 nov. 2021, 09:13
Fereşte-te de acest aliment în Postul Crăciunului. E pericol pentru toate româncele. Avertismentul transmis de nutriţionistul Mihaela Bilic!

Fereşte-te de acest aliment în Postul Crăciunului. Totuşi, în această perioadă, Mihaela Bilic atrage atenţia asupra unui alt produs, care deşi nu este interzis de Biserică ar trebui să îl consumăm în cantităţi cât mai mici sau chiar să renunţăm la el.

Fereşte-te de acest aliment în Postul Crăciunului. E pericol pentru toate româncele. Avertismentul transmis de nutriţionistul Mihaela Bilic!

Postul Nașterii lui Iisus Hristos sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de toată lumea, durează 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și până la 25 decembrie. Lăsatul secului este pe 14 noiembrie.

În acest post credincioșii ar trebui să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin.

Mai mult, sâmbetele și duminicile, se dezleagă de untdelemn, pește și vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin. De hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie se face dezlegarea și la pește.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.

Totuşi, Mihaela Bilic a anunțat că nu consumul de zahăr duce la obezitate, ci prea multă carne.

”Prea multe proteine la vârsta de 4 ani= kilograme în plus la 7 ani. Dacă până acum dădeam vina pe zahăr și grăsimi pentru excesul de greutate, studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate.

International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez făcut pe 2000 de copii în cadrul proiectului Generația XXI. Cercetătorii au constatat ca un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnică) la vârsta de 4 ani se traduce printr-un IMC crescut câțiva ani mai târziu.

Nevoile organismului sunt de 1 g proteine /kilogram corp/zi, însă în țările dezvoltate se consumă mult mai mult. Mâncăm chiar și de 3 ori pe zi carne, când ar trebui să mâncăm de 3 ori pe săptămână. Și nu doar carnea e vinovată, ci și consumul în exces de mezeluri și semipreparate, ouă brânzeturi sau chiar proteine de origine vegetală.

De frica îngrășatului mulți copii primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați, când de fapt făinoasele dau energie pentru mișcare iar excesul de proteine predispune la obezitate. Singura soluție pentru controlul siluetei este diminuarea consumului global de mâncare, adică mai puține proteine, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi… Chiar dacă pare ciudat, e mai sănătos să fii flămînd decât îndopat cu carne/proteine!”, a scris Mihaela Bilic, pe Instagram.

Citeşte şi: Mihaela Bilic: Murăturile, cea mai bună sursă de vitamine şi fibre naturale în timpul iernii. Conțin milioane de bacterii benefice per gram