Fermieri aduşi în pragul disperării din cauza secetei. Unul dintre cei mai mari afaceriști din Moldova a vrut să se sinucidă

Seceta a adus fermierii în pragul disperării. În Bacău, un afacerist a încercat să-și încheie socotelile cu viața din din cauză că și-a pierdut toată investiția.

02 aug. 2022, 14:45
Fermieri aduşi în pragul disperării din cauza secetei. Unul dintre cei mai mari afaceriști din Moldova a vrut să se sinucidă

Fermieri aduşi în pragul disperării din cauza secetei. Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Gheorghe Niţă, unul dintre cei mai mari afacerişti din zona Moldovei. Acesta a încercat să se sinucidă după ce arşiţa l-a lăsat cu datorii urişe.

Fermieri aduşi în pragul disperării din cauza secetei. Gest extrem făcut de unul dintre cei mai mari afacerişti din Moldova

Citeşte şi Petre Daea, avertisment terifiant pentru toţi românii. „Seceta pedologică practic a ocupat toată ţara” | Suprafaţa afectată e uriaşă

Gheorghe Niță, un fermier din Bacău, în vârstă de 70 de ani, a intrat în depresie după ce a văzut că aproape toate culturile de grâu și floarea soarelui s-au uscat din cauza arşiţei. Disperat că nu o să găsească o cale de a scăpa de datoriile acumulate, bărbatul a vrut să se sinucidă.

Iniţial, a bătut un cui într-un copac, apoi s-a lovit cu capul de cui până când a ajuns în stare de inconștiență.  Din fericire, nişte vecini l-au găsit la timp şi l-au dus de urgenţă la spital.

A doua oară, fermierul în vârstă de 70 de ani şi-a tăiat venele. De data aceasta a fost găsit de familie. A fost dus din nou la spital.

„Tatăl meu e bine. Astăzi (n.r – luni 1 august 2022) sperăm să-l externăm. Tata a intrat în depresie din cauza situației create de secetă, din cauză că sunt datorii de plătit și nu mai avem cu ce, pentru că am pierdut aproape toată producția.

Noi am cultivat grâu și floarea soarelui pe aproximativ 300 de hectare. Din cauza secetei, am pierdut aproape tot. Culturile sunt distruse în proporție de 70 la sută. În firmă suntem asociați eu și cu tata. Cel mai probabil o să rămân eu administrator.

O să depun actele pentru despăgubiri de secetă ca să vină o comisie să evalueze pagubele. O să caut niște soluții pentru a continua activitatea. Noi am înființat ferma în 1994”, a explicat fiul bărbatului, potrivit bzi.ro.

În aceeaşi situaţie sunt şi alţi fermieri din zona Moldovei. De exemplu, în Iaşi, aproximativ 80.000 de hectare au fost afectate de secetă.

„Trebuie să începem să dăm arenda la oamenii și proprietarii de teren care ne-o solicită. Suntem în imposibilitatea de a le de cantitatea cerută inițial, pentru că nu avem de unde. Nu putem accesa alte fonduri pentru a cumpăra produsele respective, pentru că nu avem de unde. Fermierii din cadrul ACCPT Iași (n.r. – Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice) solicită o intervenție rapidă din partea Guvernului României pentru a asigura despăgubiri juste, având în vedere că, în fiecare an, prin producțiile înregistrate, contribuie la Produsul Intern Brut. De asemenea, prețurile la îngrășăminte și motorină sunt mari, e prea mult pentru noi”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.

Citeşte şi Seceta distruge agricultorii români! „Am dat 100 de vaci de lapte la abator pentru că nu mai aveam ce să le dau să mănânce!” Dramele fermierilor români!