Fermierii din Buzău vor să dea lovitura cu produse de nișă. Usturoiul afumat și țuica de usturoi ar putea crește profitul de pe urma acestei culturi

Producătorii de usturoi din Buzău vor să lanseze pe piață două produse de nișp - usturoiul afumat și țuica de usturoi.

26 mai 2023, 14:02
Fermierii din Buzău vor să dea lovitura cu produse de nișă. Usturoiul afumat și țuica de usturoi ar putea crește profitul de pe urma acestei culturi
Producătorii din Buzău vor să facă produse de nișă din usturoi

Fermierii din Buzău se gândesc serios să treacă de la comerțul clasic de usturoi uscat la produse de nișă, produse adesea folosite în anumite lanțuri de restaurante sau în industria produselor naturiste.

Unele dintre aceste produse sunt usturoiul afumat și tinctura de usturoi, numită și „țuica” de usturoi, deoarece în procesul de fabricație este folosit alcool, potrivit Agerpres.

Producătorii au ajuns la această idee din pricina profitului care nu este pe măsura așteptărilor lor, județul Buzău fiind unul dintre cei mai mari producători ai acestei culturi din țară.

Citește și: Rezultatul expertizei procurorilor la producătorii de legume din Buzău: Roșiile pot fi consumate, castraveții nu

Buzăul a fost pe locul 1 la producția usturoiului în 2022, iar anul acesta un număr mare de fermieri au ales să se înscrie din nou în programul de sprijin derulat prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Datorită cantității mari pe care o pot produc, o parte din fermieri doresc să experimenteze noi forme de comercializare.

„Ne gândim, încercăm să îl producem şi sub o altă formă spre vânzare, după recoltare sunt cereri în piaţă de usturoi afumat, de usturoi uscat, confiat şi mai nou pentru lanţuri de restaurante încercăm să producem şi pastă.

Toate acestea vor necesita un efort mult mai mare din partea noastră, a producătorilor, de a duce produsul până la faza finală pentru că acolo se regăseşte câştigul pentru fermieri. Pentru cei care-l producem şi îl vindem după ce l-am scos, câştigul este aşa la subzistenţă, pentru că am ajuns să vindem de acasă cu 15-20 de lei kilogramul şi la piaţă să fie 30-40 de lei, fără să facă niciun efort. Acesta este comerţul…

Încercăm, prin programele care s-au deschis, să facem şi altceva… Usturoiul afumat este folosit ca şi usturoiul normal în alimentaţie, dar are un gust de fum ca şi carnea afumată, ca şi şunca afumată. Este o categorie de consumatori care întreabă de acest produs. Încercăm să venim către necesitatea clientului”, a declarat Emilian Burlacu, cultivator din Buzău.

Citește și: Fabulos! Un nou soi de roșii românești a fost creat la Buzău, după zeci de ani de cercetări. Când va ajunge pe piață Făt Frumos

Cultivatorii ar putea să se extindă și pe piața produselor naturiste.

„Tinctura sau ‘ţuica’ de usturoi nu am încercat-o, împreună cu un prieten din Făgăraş, i-am sugerat acest lucru, el este un producător de vinuri şi, stând de vorbă cu el, a rămas să se intereseze şi să vedem cine ar putea să ne îndrume să o facem.

Reţetele pe care le mai ştim noi din bătrâni lăsate, din acestea naturiste pe care se pune un accent foarte mare acum am încercat, încercăm, dar nu am produs încă pentru a vinde. Încercăm pentru noi în familie să vedem ce şi cum şi apoi sunt mai multe lucruri de făcut pentru a putea ieşi pe piaţă cu astfel de produse pentru că trebuiesc certificate, omologate”, a mai precizat Emilian Burlacu.

Conform conducerii Direcției Agricole Buzău, în anul 2022, din circa 21 de milioane de lei alocați în cadrul Programului de susinere a producției de usturoi, 4,4 milioane de lei au revenit județului.