Fabulos! Un nou soi de roșii românești a fost creat la Buzău, după zeci de ani de cercetări. Când va ajunge pe piață Făt Frumos

Românii vor mânca din nou roșii românești. Un nou soi de roșii a fost creat la Buzău, după zeci de ani de cercetare. Noua tulpină se numește Făt Frumos și se îndreaptă cu pași repezi spre omologare.

11 mart. 2023, 17:59
Fabulos! Un nou soi de roșii românești a fost creat la Buzău, după zeci de ani de cercetări. Când va ajunge pe piață Făt Frumos
Fabulos! Un nou soi de roșii românești au fost creat la Buzău, după zeci de ani de cercetări

Fabulos! Un nou soi de roșii românești au fost creat la Buzău, după zeci de ani de cercetări. Banca de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău a început cercetările pentru a obține o roșie de solar pur românească care să ofere un fruct de dimensiuni mari și mai multe recolte pe an încă din anul 1970.

Citește și Roșiile țuguiate de pe piață sunt o bombă pentru sănătate. Conf. dr. Viorica Lagunovschi: „Trebuie să fim foarte atenți!”

Fabulos! Un nou soi de roșii românești au fost creat la Buzău, după zeci de ani de cercetări

Din păcate, proiectul de cercetare a fost oprit pentru o perioadă destul de îndelungată și abia anul acesta a fost obținut un hybrid.

Sămânța are o calitate superioară. Semințele au o germinație mare. Vorbim de o germinație de peste 95%. Este o sămânță cu vigoare mare, o sămânță uniformă”, a declarat Matilda Popescu, secretar științific al Băncii de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău, potrivit ProTV. 

Noul soi poartă numele de Făt frumos și se dezvoltă cu o lună mai repede decât celelalte soiuri clasice. Mai mult acesta oferă o producție de șase culturi pe an.

„Peste 95% din sămânța care se cultivă în spații protejate – sere, solarii – în special la tomate, vine din import. Tot datorită faptului că nu avem creații românești”, a spus Costel Vînătoru, director bancă de resurse genetice vegetale.

Acest soi de roșii românești va ajunge în piețele din țara noastră începând de anul viitor.

„Noi avem nevoie de un soi cu creștere nedeterminată. Fiind seră avem nevoie de acest soi care să producă un ciclu întreg de un an de zile de zece luni”, susține Eveline Ianțoc, proprietarul unei sere.

Însă, până să apară Făt Frumos în serele și piețele din România, în prezent în solariile din întreaga țară  sunt culese roșii obținute din semințe aduse din Spania, Turcia și Olanda.

Conform Asociației Producătorilor de Legume din Turcia, România este principalul importator de legume, în special roșii și castraveți.

Citește și Criză alimentară ia amploare în Marea Britanie! Lidl limitează vânzările de roșii, castraveți și ardei