Fermierii din Tg. Mureş renunţă la proteste. Ministrul Florin Barbu merge cu doleanţele lor la Bruxelles

Ministrul Agriculturii: Fermierii din Mureş mi-au spus să cer demisia comisarului european pe Agricultură, dacă nu susţine solicitarea României privind derogarea de la 4% pârloagă pe terenurile agricole

22 ian. 2024, 17:21
Fermierii din Tg. Mureş renunţă la proteste. Ministrul Florin Barbu merge cu doleanţele lor la Bruxelles

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că fermierii din Mureş i-au spus să ceară demisia comisarului european pe Agricultură, dacă nu susţine solicitarea României privind derogarea de la 4% pârloagă pe terenurile agricole iar el trebuie să ducă vocea fermierilor în Consiliul de miniştri. Ministrul anunţă într-o postare că protestul fermierilor din Târgu Mureş se suspendă.

Florin Barbu afirmă că ”una dintre principalele solicitări ale fermierilor este prelungirea derogărilor de la GAEC 7 (rotaţia culturilor) şi GAEC 8 (4% pârloagă), solicitare pe care a prezentat-o la Bruxelles încă din iulie 2023 şi pe care astăzi o susţin 15 state membre prin vot”.
”Având în vedere lipsa unui răspuns din partea Comisiei Europene, fermierii mi-au dat mandat să solicit plecarea din funcţie a comisarului european. Sunt alături de fermierii noştri şi le mulţumesc tuturor pentru deschidere şi implicare!”, mai arată Florin Barbu.

>Citește și Ministrul Agriculturii a trimis Corpul de Control la Casa de Comerț Agroalimentar Unirea: „Situația nu este una bună”

”Toate revendicările fermierilor, din punctul de vedere al Guvernului, sunt rezolvate. Mai este o problemă care ţine de Comisia Europeană, înseamnă ca fermierii să nu lase 4% pârloagă teren arabil în România, la nivel de fermă. Lucrul acesta a fost spus de către România la ultimul Consiliul AGRIFISH, în care 15 state au susţinut şi au votat cu majoritate de 70% acest lucru”, a spus ministrul.

El a precizat că le-a explicat fermierilor această situaţie. ”Mi-au spus foarte clar: în cazul în care comisarul nu respectă votul celor 15 state care au susţinut derogare de la 4% pârloagă şi rotaţie de culturi, să plece acasă şi mandatul fermierilor români este să îi susţin, acolo, inclusiv să cer demisia comisarului european”, a completat Florin Barbu. Ministrul Agriculturii a mai spus că el vrea să respecte vocea fermierilor.

”Asta este vocea fermierilor şi eu, ca ministru al Agriculturii, trebuie să duc şi vocea fermierilor în Consiliul de miniştri”, a afirmat Barbu.

„PROTESTUL FERMIERILOR DIN TÂRGU MUREȘ SE SUSPEND

La Târgu Mureș, am găsit azi fermieri dornici să rezolvăm problemele pe care le au, care cunoșteau actele normative adoptate săptămâna trecută în Guvern, care au avut răbdare să asculte răspunsurile mele și au înțeles că eu nu vreau decât să îi ajut și să lucrăm împreună pentru a dezvolta agricultura și procesarea românească!

Schimbări majore în Ministerul Agriculturii! Florin Barbu anunță angajări în masă

Una dintre principalele solicitări ale fermierilor este prelungirea derogărilor de la GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (4% pârloagă), solicitare pe care am prezentat-o la Bruxelles încă din iulie 2023 și pe care astăzi o susțin 15 state membre prin vot. Având în vedere lipsa unui răspuns din partea Comisiei Europene, fermierii mi-au dat mandat să solicit plecarea din funcție a comisarului european.
Sunt alături de fermierii noștri și le mulțumesc tuturor pentru deschidere și implicare!”, a scris ministrul Florin Barbu pe Facebook.